Doi cetateni israelieni si doi palestinieni au murit, iar alti peste 100 de palestinieni au fost raniti intr-o serie de atacuri si confruntari produse in ultimele 12 ore in Ierusalim si in Cisiordania, informeaza presa israeliana, citata de Mediafax.

Un palestinian a injunghiat mortal, sambata seara, doi israelieni ultraortodocsi, ranind alte doua persoane, inclusiv un copil, intr-un incident produs in Centrul vechi al Ierusalimului. Armata israeliana l-a impuscat pe autorul atacului terorist. Cei doi israelieni ucisi, Nehemia Lavi (41 de ani), si Aharon Bennett (21 de ani), au fost inhumati duminica, in cursul unei ceremonii funebre la care au participat inclusiv presedintele Israelului, Reuven Rivlin, si primarul Ierusalimului, Nir Barkat. Sotia lui Bennett, in varsta de 22 de ani, este in stare grava in urma atacului, iar fiul lor de doi ani are rani moderate, scrie ziarul Haaretz.

Intr-un alt incident, petrecut duminica dimineata tot la Ierusalim, un palestinian a ranin prin injunghiere un adolescent israelian de 15 ani, fiind apoi impuscat mortal de serviciile de securitate israeliene.

In replica, armata israeliana a dispus duminica restrictionarea accesului la obiectivele religioase musulmane din Centrul vechi al Ierusalimului. In urmatoarele 48 de ore, in zona vor putea intra doar cetateni israelieni, turisti si angajati ai companiilor si institutiilor din Orasul Vechi al Ierusalimului.

In semn de protest fata de aceste masuri, tineri palestinieni au atacat cu pietre si sticle membri ai serviciilor de securitate israeliene, in Cisiordania. Confruntarile s-au soldat cu ranirea a cel putin 100 de palestinieni.

Pe fondul situatiei tensionate din ultimele saptamani, Guvernul Iordaniei a atitudinea Israelului, care administreaza obiectivele religioase din centrul vechi al Ierusalimului. Guvernul de la Amman a avertizat ca ar putea retrage ambasadorul din Israel. "Cerem masuri eficiente pentru stoptarea atacurilor israeliene din zona Moscheii Al-Aqsa", a transmis Guvernul Iordaniei, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Israelul restrictioneaza frecvent accesul la obiectivele din zona Muntelui Templu, unde se afla Zidul Plangerii, cel mai sacru loc al iudaismului. Aceeasi zona este denumita de musulmani drept Al-Haram al-Sharif (Sanctuarul Nobil - incluzand moscheile Al-Aqsa, Domul Stancii, Domul Lantului si Bouraq), fiind al treilea loc sacru al mahomedanismului dupa Mecca si Medina.