Dorina Lazar, directoarea Teatrului Odeon din Bucuresti, a declarat, joi, ca "abia asteapta" sa vina comisia de control de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si sa cerceteze care este situatia institutiei pe care o conduce, dar ca nu intelege de ce teatrele sunt "ciuca batailor", transmite Mediafax.

teatrul odeonFoto: Orasul meu 2020

Consiliul General al Municipiului Bucuresti va trimite o comisie de control la Teatrul Odeon, care sa verifice contractele, situatia economica si modul in care conducerea teatrului si-a indeplinit obligatiile, decizia fiind luata in sedinta de miercuri a CGMB.

Proiectul de hotarare a fost initiat de consilierul general PNL Mihai Voicu, care, in aprilie, a cerut constituirea unei comisii de analiza si verifiicare a activitatii Teatrului Odeon.

Comisia de analiza a activitatii Teatrului Odeon va fi constituita din cinci consilieri CGMB, care vor face verificari pe o perioada de cel mult 60 de zile. Consilierii care fac parte din comisia de control sunt: Gabriel Fatu, Catalin Campeanu, Minica Boaja, Maria Popa si Lacramioara Fontoura-Alexandre.

Verificarile comisiei vor urmari situatia economica a Teatrului Odeon, contractele incheiate si modul de indeplinire a atributiilor si sarcinilor personalului de conducere. De asemenea, comisia va elabora propuneri de masuri pentru cresterea eficientei activitatii Teatrului Odeon. Raportul comisiei va fi prezentat CGMB in cel mult 60 de zile de la inceperea verificarilor.

Prezenta, joi, la o conferinta de presa care anunta Fest(in) pe Bulevard, la Teatrul Nottara, festival in care Teatrul Odeon este partener, Dorina Lazar, cea care conduce Teatrul Odeon, a marturisit ca ii pare rau ca nu s-a gasit niciun membru al Consiliului General al Primariei sa ii "onoreze cu prezenta", "pentru ca ar fi fost, in felul acesta, o sursa buna de informatie".

Totodata, Dorina Lazar a vrut sa traga un semnal de alarma asupra unei imagini pe care consilierii Primariei o au despre eficienta teatrelor. In acest sens, Dorina Lazar a facut referire la un material aparut in mass-media, in care se mentiona ca unii consilieri sunt nemultumiti de randamentul principalelor institutii de cultura din Capitala. Drept urmare se vor face mai multe controale, Teatrul Odeon fiind primul analizat.

Aceasta a mai afirmat ca se spune ca teatrele au cate trei spectacole pe saptamana de vineri pana duminica, iar in restul zilelor sunt inchise, iar aceasta este o perceptie gresita.

"Si la dumneavoastra (la Teatrul Nottara, n.r.), si la noi, se joaca cate zece spectacole pe saptamana", a spus Dorina Lazar.

Totodata, Dorina Lazar a mai mentionat o propunere a lui Mihai Voicu, fost presedinte al Comisiei de Cultura in Consiliul General al Primariei si actor de profesie, care, se pare, doreste ca teatrele bucurestene sa fie trecute in coordonarea Centrului Cultural ArCuB sau a Creart.

"Acum, va veni comisia, eu abia astept sa vina comisia economica, sa vada, sa cerceteze", a spus Dorina Lazar, despre comisia de control de la CGMB, condusa de "domnul Gabriel Fatu, un alt coleg de-al nostru actor, scolit la OTV".

"Actele la control, carevasazica!", a mai spus Dorina Lazar.

Pe de alta parte, Dorina Lazar a afirmat ca nu se plange de bugetul pe care il are Teatrul Odeon, ci de perceptia gresita pe care o au unele persoane.

"Eu nicio secunda nu ma plang de buget, mie mi s-a dat cat am cerut, iar cat am cerut mie imi ajunge. Eu ma plang doar de o perceptie gresita si neinformata", a mai spus directoarea Teatrului Odeon.

"In masura in care consilierii generali ai primariei sunt foarte ocupati cu Apa Nova si ELCEN-ul, nu inteleg de ce suntem noi, teatrele, ciuca batailor. (...) Nu stiu de ce oamenii nu accepta ideea ca in orice loc din lumea asta cultura trebuie sustinuta, cultura iti aduce beneficii peste 20 de ani, peste 50 de ani", a completat Dorina Lazar.

In plus, Dorina Lazar a mentionat ca, de foarte multi ani, Teatrul Odeon este un permanent partener al celor care doresc o colaborare pentru festivaluri, pentru prezentarea spectacolelor in cadrul si pe scena institutiei culturale pe care o conduce, iar acest parteneriat cu Teatrul Nottara pentru Fes(in) pe Bulevard o bucura.

"Trebuie sa va spun ca eu n-am avut niciodata curajul sa organizez un Festival, care, pe masura ce editiile trec, se dezvolta si devine din ce in ce mai interesant. Teatrul Odeon a facut, pana acum, opt editii de saptamana culturala inchinata unei natiuni, care sunt un soi de mini-festival, destul de complicate, si-mi dau seama cat de complicat a fost pentru echipa Teatrul Nottara, pentru orice echipa, care se inhama la un proiect atat de ambitios", a mai spus Dorina Lazar.

Teatrul Odeon este o institutie publica de cultura de interes local, finantata de la bugetul local al Municipiului Bucuresti si din venituri proprii, care presteaza un serviciu public de cultura si se afla sub autoritatea CGMB.

Dorina Lazar este actrita a Teatrului Odeon din 1969. In perioada 1996 - 2002, Dorina Lazar a fost director artistic al institutiei, iar din 2003 este director.