Studentii de la Medicina care beneficiaza de burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obliga sa nu plece in strainatate pe perioada studiilor de licenta si de rezidentiat, statul incercand, in acest fel, sa opreasca exodul medicilor. Anuntul a fost facut joi, de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Ministrul Sanatatii spune ca exista discutii cu UMF, dar si cu Ministerul Educatiei, pentru a se vedea daca exista posibilitatea opririi exodului personalului medical prin interzicerea plecarii in strainatate pentru studentii care beneficiaza de burse de studiu din partea Guvernului, potrivit Mediafax.

Admitere la Facultatea de MedicinaFoto: Agerpres

"Lucram cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studentii care primesc burse de studiu. Trebuie sa vedem in ce masura este posibil pentru ca dorintele sunt unele, posibilitatile sunt altele", a declarat Nicolae Banicioiu, adaugand ca o astfel de masura nu trebuie sa incalce directiva europeana privind dreptul la libera circulatie.

Demersul este sustinut de rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Ionel Sinescu, care spune ca exodul absolventilor de Medicina nu este benefic pentru statul roman si pentru societate: "Practica medicala in Romania face ca un act medical sa nu fie mai prejos decat un act medical din alta tara."

"Daca profesezi 11 ani in Romania, atat cat dureaza studiile de licenta si rezidentiatul, cred ca e un motiv in plus sa nu mai vrei sa pleci dupa. Analizam aceasta posibilitate astfel incat sa nu lezam pe nimeni. Ne dorim sa practicati medicina in Romania, desi unii dintre dumneavoastra va doriti sa plecati. Ce trebuie sa stiti este ca atunci cand ajungeti in competitie cu colegii de la alte universitati de mare prestigiu din lume ii veti depasi de cele mai multe ori", a afirmat Ionel Sinescu la deschiderea anului universitar de la UMF.

Citeste si: