Lupte grele au reizbucnit in orasul Kunduz din nordul Afganistanului, o pozitie cheie in cadrul tarii, transmite Reuters. Este a treia zi de batalie, in conditiile in care fortele guvernamentale, sprijinite de lovituri aeriene desfasurate de aviatia SUA, lupta cu insurgentii talibani care au repurtat cel mai mare succes din ultimii 14 ani.

Caderea neasteptata a orasului Kunduz, luni, reprezinta un esec major pentru guvernul presedintele Ashraf Ghani,care a marcat marti primul sau an la carma tarii, si ridica semne de intrebare privind cat de pregatite sunt fortele afgane sa faca fata, pe cont propriu, insurgentei islamiste.

Kunduz a fost ultimul oras major cucerit cand fortele afgane, cu ajutorul SUA, au inlaturat guvernarea talibana la sfarsitul lui 2001, la cateva saptamani dupa atacurile de la 11 septembrie planuite de liderul al Qaeda Osama bin Laden, ce se ascundea in Afganistan.

Acesta a devenit acum si primul oras major recucerit de insurgentii islamisti.

Circa 5.000 de militari afgani s-au masat in aerportul din Kunduz miercuri dimineata, dupa lupte grele si in timpul noptii, iar luptatorii talibani au pierdut din pozitii.

Totusi, moralul din randul fortelor afgane este in scadere dupa doua zile de lupte continue, a spus un oficial local, citat de Reuters.