Presedintele Klaus Iohannis a spus marti intr-un discurs sustinut la ONU ca "Romania si Spania au determinat un proces de reflectie privind posibila infiintare a unei Curti Internationale pentru Crimele Terorismului" si a invitat toate delegatiile de la ONU "sa se angajeze cu buna credinta in discutiile privind implementarea acestor valori in lupta impotriva terorismului".

"Consolidarea justitiei internationale si nevoia de a pune capat impunitatii ar trebui sa determine o abordare juridica consolidata cu privire la terorismul international. Terorismul reprezinta gradul cel mai inalt de crime impotriva indivizilor si a societatilor. In opinia Romaniei, comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal international", a mai spus Iohannis.

Initiativa infiintarii unei Curti Internationale pentru Crimele Terorismului a fost lansata de MAE, care a si inceput discutii cu alte state pentru sustinerea sa.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut un discurs la ONU in cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale. Inainte de interventia sa in plenul Adunarii Generale, Iohannis a avut o intrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.