Prima ninsoare din acest sezon s-a inregistrat, in noaptea de luni spre marti, in judetul Maramures si in nordul Carpatilor Orientali, stratul de zapada inregistrat fiind de cativa centimetri, la o altitudine de peste 1.800 de metri, anunta Mediafax. Primarul orasului Borsa, judetul Maramures, Sorin Ion Timis, a declarat, marti, ca el nu tine minte sa mai fi nins vreodata in zona pana acum in luna septembrie.

"A inceput sa ninga luni dupa-amiaza, pana marti dimineata, si cred ca ninsoarea va continua, pentru ca temperatura e scazuta. Eu nu tin minte sa mai fi nins in septembrie, in octombrie da, dar in septembrie niciodata. A fulguit la 1.400 de metri altitudine, in Pasul Prislop, dar zapada s-a asezat doar de la 1.800 de metri altitudine in sus, Varful Pietrosul Rodnei fiind imbracat in haina alba, ca si iarna. Stratul de zapada masoara cativa centimetri in zona Caldarea - Lacul Iezer. In Borsa nu a fulguit, doar sus la altitudine mare", a declarat Sorin Ion Timis.

Potrivit acestuia, zapada timpurie este benefica pentru a compensa lipsa apei din sol, deoarece acest an a fost unul secetos: "Puturile au secat, probabil ca aceasta zapada va alimenta solul. Desi a plouat in ultima saptamana, umiditatea solului este doar la suprafata, iar in adancime acesta este uscat", a precizat primarul orasului Borsa.

Marti dimineata a inceput sa ninga la altitudini de peste 1.800 de metri si in nordul Carpatilor Orientali. "A nins la primele ore ale diminetii si in prima parte a zilei, la Iezer si pe Ceahlau, unde avem unul sau doi centimetri de zapada. S-ar putea sa mai fie precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare in orele urmatoare si la noapte, dar trecator, dupa care inceteaza si vremea o sa se faca din ce in ce mai frumoasa", a declarat pentru Mediafax meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie.

La Varful Toaca, din Masivul Ceahlau, in judetul Neamt, ploaia s-a transformat, in jurul orei 9:00, in ninsoare, iar statul de zapada care s-a depus masoara doi centimetri. "A nins de dimineata, ninge si acum, dar slab si la ora 14.30 am masurat un stat de zapada proaspat depus de doi centimetri", a precizat meteorologul de la Statia Meteo Ceahlau Toaca.

Potrivit meteorologilor, in alte zone ale tarii nu nu au fost inregistrate ninsori.

"Nu este neobisnuit sa ninga in septembrie pe crestele montane, la peste 2.000 de metri cea mai timpurie ninsoare poate sa vina chiar de la 1 august", a mai spus reprezentantul ANM.