Presedintele Klaus Iohannis a aterizat in jurul orei 18.30 la Washington, unde va avea o intalnire cu vicepresedintele Joe Biden la ora 20.00 (ora Romaniei), la Casa Alba. Principala tema a discutiilor intre cei doi oficiali va fi parteneriatul strategic Romania - SUA. Dupa intalnirea cu Biden, Iohannis va merge la Ambasada Romaniei, unde va face declaratii de presa.

Klaus Iohannis si Joe Biden, la Casa AlbaFoto: Presidency.ro

UPDATE 22.40 Presedintele Iohannis a postat si pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la intalnirea avuta cu vicepresedintele SUA si subiectele abordate in cadrul intrevederii cu acesta:

"M-am intalnit azi, la Casa Alba, cu vicepresedintele SUA, Joe Biden. L-am reasigurat ca Romania este un aliat ferm si predictibil. Domnul vicepresedinte a apreciat statutul tarii noastre de furnizor de securitate si de participant activ la extinderea democratiei in vecinatatea noastra estica. Am discutat si despre consolidarea Parteneriatului Strategic, indeosebi dimensiunea economica. Joe Biden a confirmat interesul Statelor Unite in mod deosebit fata de cooperarea in domeniul energetic, de cercetare si dezvoltare si IT. Nu in ultimul rand, l-am asigurat pe vicepresedintele SUA ca povestea de succes a Romaniei in lupta impotriva coruptiei va continua. L-am invitat pe domnul Biden la Bucuresti, la mini-summitul regional din 4 noiembrie, care ii va reuni pe sefii de stat si de guvern din Europa Centrala si de Est".

UPDATE 21.35 Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o scurta declaratie de presa dupa intalnirea cu Joe Biden, anuntand ca l-a invitat pe vicepresedintele SUA la mini-summitul NATO ce se va desfasura in luna noiembrie la Bucuresti. Seful statului a precizat ca a discutat cu oficialul american despre Parteneriatul Strategic, indeosebi despre consolidarea dimensiunii economice.Presedintele Iohannis a mai spus ca Joe Biden s-a aratat multumit de lupta anticoruptie din tara noastra.

UPDATE: Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, in timpul intalnirii, ca exista doua instrumente noi in relatiile internationale la nivel global care pot influenta politica statelor: coruptia si energia, informeaza Administratia Prezidentiala. Potrivit sursei citate, Joe Biden a apreciat ca Romania sta bine la capitolul lupta impotriva coruptiei si este mai libera in ce priveste chestiunea energetica. Biden ar mai fi avansat in timpul discutiilor propunerea de a comunica de acum incolo in mod direct cu presedintele Iohannis.

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

  • Tocmai s-a terminat intalnirea pe care am avut-o la Casa Alba cu vicepresedintele Joe Biden. O intalnire foarte buna, foarte calda, o intalnire care a durat mai mult de o ora, in cadrul careia am avut ocazia sa discutam foarte multe probleme care ne preocupa pe toti.
  • Am avut, evident, in primul rand, discutii despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, partea militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica, un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala.
  • In al doilea rand, am discutat despre situatia din Romania, evident. Vicepresedintele Biden si-a exprimat multumirea fata de mersul lucrurilor in domeniul combaterii coruptiei, si-a exprimat increderea in continuarea acestui demers.
  • Dupa care, am evaluat impreuna unele chestiuni legate de securitate, securitatea in special a Romaniei, sigur, avand in vedere ca suntem plasati intr-o zona cu probleme. Am discutat despre situatia din Ucraina, am discutat insa si despre noua baza de la Deveselu, care va fi data in functiune probabil inca in cursul acestui an. Avem o colaborare in acest domeniu foarte buna.
  • Am discutat evident si despre criza in care ne aflam acum in Europa, despre numarul mare de refugiati care vin in Europa si modul in care vom gestiona aceasta criza.
  • Am discutat despre situatia din Moldova si, in final, i-am spus vicepresedintelui Biden ca noi organizam la Bucuresti, in noiembrie, un mini-summit NATO si l-am invitat, in masura in care, sigur, ii permite timpul, sa participe la acest mini-summit.
  • In concluzie, o intalnire foarte buna, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranta, poate sa ne bucure.

Comunicatul Casei Albedupa intalnirea dintre Klaus Iohannis si Joe Biden

  • "Cei doi lideri au discutat despre relatiile bilaterale, securitatea europeana, anti-coruptie, securitate energetica si despre criza migrantilor din Europa,, se arata intr-un comunicat al Casei Albe. Cei doi au discutat si despre modalitatile de a intari relatiile bilaterale in domeniul securitatii, in plan politic si econoic dar si despre contributia importanta a Romaniei in eforturile de securitate ale NATO, inclusiv despre spriinul pentru truupele din Afganistan si despre gazduirea scutulului anti-racheta de la Deveselu, care va deveni operational in cursul acestui an. Vicepresedintele a salutat preocuparea presedintelui Iohannis pentru lupta anti-coruptie si pentru statul de drept ca premize pentru intarirea securitatii nationale, pentru promovarea investitiilor si cresterii economice. In final, cei doi lideri au discutat despre importanta unei abordari comune europene atat in chestiunea securitatii cat si pe tema crizei migrantilor."

Sursa video: CaleaEuropeana.ro

UPDATE 21.12Intalnirea s-a terminat, dupa o ora si 10 minute

UPDATE 20.03 Intalnirea cu Joe Biden a inceput, cei doi au intrat la discutii

Dupa intalnirea cu Biden, Iohannis se va intoarce la New York, unde va participa la o receptie oferita de presedintele SUA, Barack Obama, pentru presedintii prezenti la Adunarea Generala ONU.

Klaus Iohannis a ajuns la Washington de la New York, unde a participat la Adunarea Generala ONU si la alte intalniri bilaterale in marja evenimentului principal. De asemenea, presedintele a avut intalniri si cu membri ai comunitatii de afaceri din New York.