Peste 13% dintre profesorii care au putut sa dea examen de angajare intr-o scoala, anul acesta, si-au facut studiile la o facultate particulara. Au si reusit sa ia examenul si sa se titularizeze 25% dintre candidatii de la privat, in timp ce rata de succes a profesorilor de la o universitate de stat a fost de peste 40%. Universitatea privata de la care au venit cei mai multi profesori candidati la angajare este Spiru Haret. Datele au fost transmise, la solicitarea HotNews.ro, de catre Ministerul Educatiei. Vezi in articol care sunt urmatoarele universitati private care produc profesori​ in preuniversitar.

TitularizareFoto: Agerpres

Pentru a afla cati profesori din invatamantul preuniversitar si-au terminat studiile la o facultate particulara, HotNews.ro a intrebat Ministerul Educatiei ce procent dintre candidatii la examenul de titularizare 2015 [examen in urma caruia profesorii se angajeaza pe perioada nedeterminata intr-o scoala - n.red.] si-a finalizat studiile la o universitate particulara.

Ministerul Educatiei a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca, "dintre cei 30.417 de candidati inscrisi, au avut dreptul de a participa la proba scrisa din cadrul concursului national de titularizare, sesiunea 2015, in urma sustinerii probelor practice si a inspectiilor speciale la clasa un numar de 27.603 candidati. Dintre acestia, 3.709 candidati (13,44%) au efectuat studiile in invatamantul particular".

Primele trei universitati particulare de la care au provenit profesorii candidati la titularizare sunt:

  • 1. Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti: 1.606 candidati la titulatizare
  • 2. Universitatea "Vasile Goldis" din Arad: 592 de candidati
  • 3. Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti: 178 de candidati

Acestora li se adauga 284 de candidati (1,03%) "care si-au efectuat studiile si in invatamantul public si in cel particular (de exemplu, candidatii care au efectuat ciclul I de studii universitare de licenta in invatamantul public si ulterior ciclul II de studii universitare de master in invatamantul particular sau invers)", a explicat pentru HotNews.ro Ministerul Educatiei.

Din totalul de 27.603 candidati care au avut posibilitatea sa participe la examenul scris de titularizare 2015, "au obtinut note 20.478 de candidati, intrucat o parte dintre acestia nu s-a prezentat la proba scrisa din data de 15 iulie 2015, iar altii fie s-au retras pe parcursul probei scrise, fie au fost eliminati", informeaza Ministerul.

Dintre cei 20.478 de candidati la titularizare care au finalizat examenul scris si care au obtinut note la aceasta proba,17.808 candidati au efectuat studiile in invatamantul public, 2.472 de candidati au efectuat studiile in invatamantul particular si 198 de candidati au efectuat studiile si in invatamantul public si in cel particular, se arata in datele transmise la solicitarea HotNews.ro.

In ceea ce priveste situatia statistica pe transe de note, cea mai mare rata de succes la examen o au profesorii care au terminat o universitate de stat (41,44% au luat note peste 7 si 22,21% au luat note sub 5), urmati de profesorii cu studii "mixte" (38,89% note peste 7, 23,74% note sub 5), iar ultimii sunt cei de la privat (25,20% cu note peste 7, 34,75% note sub 5).

Vezi mai jos statistica pe transe de note obtinute de candidati cu studii efectuate in invatamantul public, respectiv in invatamantul particular, la examenul scris de Titularizare din 15 iulie 2015:

Amintim ca pentru a se titulariza, adica pentru a se angaja intr-o scoala pe perioada nedeterminata, un profesor trebuie sa obtina minim nota 7 atat la examenul scris, cat si la inspectia la clasa.

Profesorii care iau note de minim 5, atat la examen, cat si la inspectie, se pot angaja intr-o scoala pe perioada determinata, adica pot fi suplinitori.