Barci supraincarcate si oameni fortand granitele sunt imaginile care predomina in actuala criza a refugiatilor din Europa. Insa, in umbra acestora, exista si o serie de firme pentru care situatia este o adevarata oportunitate de afaceri, potrivit unui articol publicat de euractiv.ro.

Potrivit unei investigatii realizate de Associated Press, de la calauze, firme de transport, operatori de hosteluri si pana la companii de telecomunicatii care vand cartele de telefonie mobila ori firmele care detin automate de mancare si bauturi pe traseul refugiatilor ¬ toti fac o gramada de bani in aceasta perioada.

Afacerea refugiatilor a depasit demult nivelul calauzelor, care incaseaza ¬ conform presei internationale ¬ sute de dolari de la fiecare refugiat pe care il transporta cu barci gonflabile sau cu camioane ruginite. Pe langa acestia, intra in joc companiile de transport rutier si cei care opereaza unitati de cazare si care ofera ajutor logistic vital pentru autoritatile coplesite de numarul tot mai mare de persoane care au nevoie de un acoperis deasupra capului si de mijloace de transport.

Companiile de telecomunicatii vand cartele SIM cu contracte speciale care permit efectuarea apeluri internationale. Iar automatele de mancare si bauturi din garile de pe traseele refugiatilor practica tarife duble sau triple fata de magazinele obisnuite.

Associated Press noteaza ca nu exista, in prezent, estimari care sa arate cati bani incaseaza toate aceste firme de pe urma refugiatilor, dar nu exista nicio indoiala ca toata afacerea este de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritatile din Germania au estimat doar costurile cu cazarea si hrana la circa 12.000 de euro anual de persoana.

Cine ofera adapost refugiatilor

Omul de afaceri suedez Bert Karlsson se numara printre cei care au de castigat de pe urma valului de migranti din Europa. Compania Jokarjo, al carui fondator este acesta, a incasat de la guvernul suedez 132 de milioane de coroane (16 milioane de dolari) pentru a gazdui solicitantii de azil.

Sara Sundelius, purtator de cuvant al serviciului suedez de migratie, spune ca, in mod obisnuit, autoritatile cazeaza solicitantii de azil in apartamente obisnuite. Insa, pe fondul cresterii semnificative a numarului de persoane in aceasta situatie, aproximativ 21.000 de oameni sunt primiti in baraci, mici hoteluri sau hosteluri, costurile fiind de 250-300 de coroane suedeze pe zi pentru o persoana.

Suedia este una dintre principalele tari de destinatie ale sirienilor, irakienilor si afghanilor care spera sa inceapa o viata noua in Europa.

O alta tara vizata de multi solicitanti de azil este Germania, ale carei autoritati estimeaza sa primeasca in acest an intre 800.000 si un milion de persoane. Guvernul german are parteneriate cu diferite organizatii non-guvernamentale care gestioneaza structurile de primire ale refugiatilor, insa, in fata valului fara precedent de persoane, a fost nevoit sa apeleze si la companii private.

¬Facem ceva ce unii considera ca e necurat: facem bani¬, spune Klaus Kocks, reprezentant al companiei European Homecare, care opereaza structuri de cazare.Firma a inceput sa primeasca migranti in urma cu 25 de ani, cand mii de etnici germani au plecat din fosta Uniune Sovietica si Polonia spre Germania, dupa caderea comunismului. A continuat apoi sa primeasca migranti care fugeau din calea conflictelor din zona balcanilor.

Ca urmare a afluxului recent, numarul de adaposturi operate de European Homecare s-a dublat la 100 fata de anul trecut, iar cei 1.000 de angajati ai firmei au grija astazi de 15.000 de refugiati in diverse orase din Germania. European Homecare negociaza, in prezent, achizitia unor containere modulare, ramase de la Jocurile Olimpice din Soci, in Rusia, pentru a putea primi mai multi refugiati.

E nevoie si de alte servicii

Si alte companii mai mici au de castigat de pe urma situatiei recent. O multime de hoteluri aflate in pragul falimentului au primit contracte din partea guvernului pentru a permite cazarea refugiatilor in camerele pe care le opereaza.

O firma din Germania a creat pachete speciale pentru refugiati, formate dintr-un pat, un scaun, o masa si ustensile de bucatarie. In plus, companiile de paza au primit contracte pentru a asigura securitatea in centrele de refugiati si a-i pazi pe acestia de atacurile extremistilor de dreapta.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro