Mai multe organizatii ale romanilor din SUA ii cer vicepresedintelui american Joe Biden sa il sprijine pe presedintele Iohannis in consolidarea statului de drept in Romania

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 19:47 Actualitate | Esenţial


Joe Biden
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Liderii mai multor organizatii ale romanilor din Statele Unite, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani i-au trimis sambata o scrisoare vicepresedintelui american Joe Biden in care ii cer sa discute cu presedintele Klaus Iohannis, aflat in vizita oficiala in SUA, despre modul in care Statele Unite pot ajuta concret la intarirea statului de drept in Romania, in special in directia protejarii independentei justitiei, transperantei guvernarii si sustinerii libertatii presei, informeaza Coalitia Romanilor.

"O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile", arata semnatarii in scrisoare.

"Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera", au continuat acestia.

"Acolo unde se intrunesc aceste conditii tarile sunt in siguranta, cetatenii prospera, iar economiile se dezvolta", se spune in scrisoare.

"Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania", i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

Initiatorii ii invita pe "toti cei care doresc o justitie independenta in Romania sa sustina aceasta scrisoare cu o semnatura electronica si sa-i invite si pe altii sa o sustina sau sa-i dea share pe Facebook. Cu cat numarul de semnaturi este mai mare, cu atat semnalul pentru vicepresedintele Joe Biden va fi mai puternic." Organizatiile care doresc sa cosemneze scrisoarea sunt inviatte sa scrie pe adresa info@coalitiaromanilor.org.

Mai multe asociatii i-au transmis o scrisoare si presedintelui Iohannis vineri, cand acesta si-a inceput vizita in State, cerandu-i sa condamne "presiunile" vicepremierul Gabriel Oprea asupra presei.

"In urma presiunile exercitate asupra presei de vicepremierul pentru securitate nationala si ministru de interne, domnul general Gabriel Oprea, de a nu se publica stiri despre plagiatul acestuia, reprezentanti ai comunitatii romano-americane i-au adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei acestuia in Statele Unite, in care i-au cerut sa apere public independenta si libertatea presei, potrivit site-ului coalitiaromanilor.org.

"Faptul ca un ministru care are legaturi si cu serviciile secrete se foloseste de puterea pe care o are nu doar pentru a opri stiri negative despre dansul din presa, dar si sa incalce dreptul romanilor la corecta informare prin faptul ca institutii ale statului nu fac publice informatii de interes public, creeaza un precedent periculos pentru democratia din Romania pe care il vom aduce la cunostinta oficialilor americani", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cunoscuta in Romania si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", citat de acest site.


Redam in cele ce urmeaza textul scrisorii trimise vicepresedintelui american:

"26 September 2015

The Honorable Joseph R. Biden, Jr.
Vice President
1600 Pennsylvania Ave., NW
Washington, DC 20500

Dear Vice President Biden,

We would like to thank you on behalf of the Romanian-American community for meeting with the new Romanian President Klaus Iohannis during his first official visit to the United States, since he was elected in November of 2014.

Our community is a bridge between Romania and the United States and we are reaffirming our commitment to help strengthening the relationship between the two partner and ally countries.

The two countries are already undergoing a very strong partnership at the military level and we thank the American administration for placing the U.S. missile defense system in Romania and for increasing the number of U.S. troops there.

One area of this strategic partnership that still has room for improvement in Romania is the rule of law. As you and President Iohannis discussed after his election, the rule of law is of critical importance for both the economic growth and the national security.

A healthy rule of law democracy requires a strong judiciary that acts independently of any influence from outside, regardless if it is from politicians, businessmen or intelligence agencies. The enforcement of the law must be done respecting human dignity and the due process in all the cases.

Nonetheless, the judicial process requires transparency as well as accountability, because even the prosecutors and the judges are not above the law. The struggle to ensure a genuine state of rule of law is never ending, and requires constant vigilance, an engaged citizenry and free media.

Where these conditions exist, countries are secure, citizens thrive and economies flourish.

Since the rule of law is a key component of the strategic partnership, please discuss with President Iohannis concrete steps on how the United States can support the process to ensure and safeguard the independence of the judiciary, transparent governance and a free media in Romania.

We take this opportunity to congratulate the White House for nominating Hans Klemm as the new US Ambassador to Romania. He is already doing an outstanding job and his expertise in the rule of law will be a great asset to help solidification the democracy in Romania.

We are looking forward to working closer with the American administration in building a stronger relationship between Romania and the United States that will help both of our nations prosper and stay safe.

Respectfully,

Organizations
Chris Terhes ¬ Romanian Community Coalition
Marian Petruta ¬ North Americam Romanian Press Association
Gina Dobbs ¬ Romanian Greek-Catholic Association
Neculai Popa ¬ Romanian-American Council
Ady Simion ¬ President, ¬Romani in Los Angeles¬
Simona Botezan ¬ "Miorita USA" Cultural Association, Sacramento, California
Marius Marin ¬ President, Romanian Cultural Center Oregon SUA

Mass Media
Viorel Nicula ¬ Director ¬Miorita¬ USA Newspaper, Sacramento, California
Dwight Luchian ¬ Patton ¬ Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian ¬ Patton ¬ Editor Clipa Magazine
Lucian Oprea ¬ Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper
Ioan Ciorba ¬ Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR
Mircea Visan ¬ Radio Ro Michigan
Ioan Ciorba ¬ Director Romanian Times Newspaper, Portland, Oregon
Grigore Culian ¬ Director New York Magazin, New York
Raul Dudnic ¬ Romanii TV Canada
Strajeri Stefan ¬ Curentul International
Marius Marin ¬ Director, "Mesagerul Romanesc" Portland Oregon

Groups on Facebook and websites
Adrian Bogdan ¬ Grup "Romani in USA ¬ East Coast"
Daniel Suciu ¬ Grup "Comunitatea romanilor din Los Angeles"
Marius Grunstain ¬ Grup "Romani in California"
Ciprian Caprar ¬ Romani la Los Angeles

Religious leaders
Fr. Calin Tamiian ¬ "St. John the Evangelist" Mission, Oxnard, California
Fr. Dr. Petru Stinea ¬ Greek-Catholic community, Cleveland, Ohio
Fr. Radu Titotean ¬ Greek-Catholic community, New York
Fr. Gabriel Didita ¬ Newburgh, Indiana
Fr. Michael Kirila ¬ Mesa, Arizona
Fr. Cristian Laslo ¬ "Sf. Maria" Greek-Catholic Church, Deaborn, Michigan

Others from US
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan ¬ Cleveland, Ohio
Dr. Cristina Barba ¬ Tustin, California
George Mioc - businessman, Texas

Other from Romania
Claudia Postelnicescu - attorney
Alexandru Gabor - political analyst"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4912 vizualizari

 • -16 (28 voturi)    
  Biden o va face (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 20:17)

  Nyk1 [utilizator]

  Va impune niște cote obligatorii de imigranți, astfel încât justiția să se înfăptuiască în România sub legea islamică (sharia).
  • +2 (2 voturi)    
   Nyk1, ai viziune...vizuina?...viezure...bursuc? (Duminică, 27 septembrie 2015, 7:56)

   uresesoika [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   ma tem ca ai dreptate...nu, glumesc...rad-a-plange

   unde esti tu, Pascu-Doamne?! vreau Divertis, de-ala vechi si bun...:)

   revenind la NicushorUnu...omule, stiu ca esti
   biologic om, fiin'c-ai computer si acces la net

   .da-n schimb ti-e Putin frica de sharia-n Romania
   si in special de Biden in Romania

   nikalai, stii de ce-as muri mai degraba de gat cu Biden decat cu putin?

   fiindca-n asteptarea unui Sfant de Romania, unul care-ar fi cinstit si ingaduitor si drept, Biden e aproape un sfant comparativ cu putin. Nu- n metode, ci -n obiective. Sau mai degraba invers :(
 • -13 (29 voturi)    
  ??? (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 20:17)

  Gigi Kent [utilizator]

  Poftim? :D

  Si dupa aceea ne mai intrebam de ce ne arata altii cu degetul. Pai daca noi insine ne "laudam" ca suntem un fel de Coreea de Nord. Va dati seama... se duce Iohannis sa vorbeasca cu cei de pe Wall Street. Si le zice...venit sa investiti la noi. Se fura tot dar voi veniti. Romania e tara ridicolului. Iar semnatarii acestei scrisori sunt si mai ridicoli.
 • -11 (25 voturi)    
  Organizatiile pentru romani din SUA... (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 20:41)

  Hohey [utilizator]

  Ady Simion ¬ President, ¬Romani in Los Angeles¬
  Asta are un grup pe Facebook...asa organizatie mai zic si eu. Omul este President...
 • +2 (24 voturi)    
  "Organizatiile ..." (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 21:00)

  Mircea Popescu [anonim]

  Initial am vazut o scrisoare deschisa in Cotidianul, despre care am comentat cele de mai jos. Vad ca sunt cam aceleasi "organizatii" si, in plus, mi se confirma ca sunt legate de Biserica Greco-Catolica.
  In ziarul "Cotidianul" (cel putin editia On Line) , apare sub un titlul de senzatie "Români din SUA îi cer lui Iohannis să condamne presiunile lui Gabriel Oprea" (http://www.cotidianul.ro/romani-din-sua-ii-cer-lui-iohannis-sa-condamne-presiunile-lui-gabriel-oprea-268722/), o scrisoare deschisa a unor organizatii din Statele Unite.

  Cativa dintre semnatari (daca nu toti) sunt legati de Biserica Greco-Catolica si au sustinut-o, ba chiar au facut propaganda pentru Monica Macovei.
  De exemplu, Chris Terhes – Romanian Community Coalition, este preotul greco-catolic la o Biserica din Tustin, California (ceva mai la sud de Los Angeles) care a invitat-o prin 2012 pe dna. Macovei la Biserica domniei sale. Am scris, cu acea ocazie articolul "Biserica si Politicul" https://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/biserica-si-politicul/).
  Desi am locuit in zona Los Angeles aproape 25 de ani, de multi dintre ei n-am auzit si nici de organizatiile lor. Asa incat, indiferent de problema pe care o ridica, practic nu reprezinta "diaspora" asa cum participantii la discutiile referitoare la articolul din "Cotidianul" inclina sa creada. Banuiesc ca sunt doar un grup de romani instigati de anumite cercuri de influenta din Romania.
  Poate gresesc in acest caz, dar din cate cunosc structura organizatiilor din America, pot sa pariez ca "organizatiile" lor, daca exista legal inregistrate, nu contin decat vreo 3 membri, minimum admis pentru inregistrare. De cele mai multe ori, aceeasi membri se regasesc in mai multe astfel de "organizatii".
  Sigur, este problema oricui sa sustina pe cine doreste, dar este curios cum massmedia din Romania nu verifica credibilitatea unor asemenea organizatii. Sau poate tentatia este prea mare pentru a nu publica un titlul de senzatie cum ar fi "Romanii din SUA cer ..
 • +5 (11 voturi)    
  Precizari necesare ? (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 21:15)

  Susufler0 [utilizator]

  Si in vremea presedentiei lui Basescu le scriau romanii din Statele Unite lui Biden si lui Obama, cerandu-le sa sprijine autoritatile romane in efortul acestora de a consolida statul de drept si justitia independenta de orice influente si presiuni din exterior,fara insa a nominaliza, asa cum au facut pentru prima oara acum, SERVICIILE SECRETE. De asemeni, si pana la scrisoarea adresata zilele trecute vicepresedintelui Joe Biden, romanii scriau de necesitatea respectarii legii si a prezumtiei de nevinovatie, nesimtind insa nevoia sa precizeze ca legea trebuie aplicata RESPECTAND DEMNITATEA UMANA SI URMAND REGULILE SI PROCEDURILE IN TOATE SITUATIILE. Oare ce i-a determinat de data aceasta pe romanii din State sa faca aceste precizarii ?
 • -9 (23 voturi)    
  organizatiile de romani... (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 21:25)

  demaGOGU [utilizator]

  ....ar trebui, poate!, sa fie preocupate de dezvoltarea economica reala a RO, nu doar de o abstractiune ca "statul de drept" perdea sub care sunt promovate agresiv interesele marilor corporatii inclusiv...americane

  ups, am spus americane? poate ca interesele "organizatiilor" de romani sunt aliniate cu interesele acestor transnationale.
  • -1 (1 vot)    
   Romanii din SUA cer...bla, bla, bla. (Duminică, 27 septembrie 2015, 0:25)

   Los Angeles [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   Subscriu la cele de mai sus.
 • +7 (23 voturi)    
  Cand vad 6 postaci pro-rusi (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 21:58)

  emil bobu [utilizator]

  care spun toti cam acelasi lucru, ma simt bine ca am scut antiracheta.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta-i tot ce poti ? (Duminică, 27 septembrie 2015, 0:14)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Esti simpatic mai ProLibertate, dar nu-i suficient. Mai trebuie sa te straduiesti.
  • +1 (5 voturi)    
   cind vad postaci.. (Duminică, 27 septembrie 2015, 4:50)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   ca tine , ma simt bine ca am pus peste 7200 km distanta de ...scutul tau..cit despre "organizatiile romanilor din usa" nu am decit un comentariu : propaganda in stil comunist....singurele "organizatii" creeate in afara romaniei sunt cele bisericesti sau guvernamentale ( destinate propagandei in favoarea conducerii romaniei )..
  • -3 (3 voturi)    
   ... (Duminică, 27 septembrie 2015, 8:10)

   Hohey [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   "Filozofule"' de Dabuleni, cind ti-am spus ca cel putin unul din semnatari este o nulitate, am considerat ca inca mai ai neuroni...scutul ala (eventual) ii apara pe altii...mai citeste strategie militara si cum functioneaza acel scut.
  • 0 (2 voturi)    
   Instruiți toți. (Duminică, 27 septembrie 2015, 13:25)

   vali47 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Unii vor să ne sperie(Nyk,gigi kent),alții vor să ne dezbine.Practica KGB este vizibilă.
 • +1 (1 vot)    
  From Rusia with LOVE ! (Duminică, 27 septembrie 2015, 2:05)

  Votati PSD : "Pentru un furt mai calificat !" [anonim]

  Noi de la PSD aparam si sustinem in Parlamentul , Senatul si Guvernul actual al Romaniei, dreptul fundamental de a fura .

  Hotia este un drept fundamental al PSD care si Joe Biden si Administratia Americana trebuie sa il respecte daca mai vor sa aiba Base Militare in Romania -PSD ´ista.

  Cu Victor Ponta , Liviu Dragnea si multi alti prieteni (Rusia)consolidam Statul de Hoti in Romania .

  Votul prin corespondenta nu va exista nici o data !!!
 • -1 (1 vot)    
  "administratori de grupuri pe Facebook"... (Duminică, 27 septembrie 2015, 2:25)

  newlook [utilizator]

  "administratori de grupuri pe Facebook"... Oameni importanti, cu meserie, indispensabili societatii !
 • +1 (1 vot)    
  si cealalta diaspora ce zice ? (Duminică, 27 septembrie 2015, 3:36)

  tz3p3s [utilizator]

  eu astept diaspora Romaneasca din Est sa ia atitudine :-)
 • -4 (4 voturi)    
  Pai ... (Duminică, 27 septembrie 2015, 11:32)

  Zulu [anonim]

  ce sa mai consolideze, ca facu Basescu TOTUL (tovarasi), lasa in urma cel mai de drept stat de pe lumea asta! Tocmai de pesta "balta" poate nu se vede, dar noi de pe acilea stim, vedem zilnic. Da careva cu minus?
 • 0 (2 voturi)    
  organizatii conserve (Duminică, 27 septembrie 2015, 14:41)

  Iulia [anonim]

  Se pare ca aceste organizatii au initiativa de fiecare daca cand ...este nevoie! Si acum a fost nevoie!
  De fapt, sunt conserve bagate in camara SUA pentru cand va fi nevoie de un festin de peluza.
  Ohooooo, si sunt multe, marunte si formate numai din romani de bine (sintagma anilor '90)!
  Cum se face ca, romanii care au ceva real de spus nu se regasesc nici in astfel de momente, dar nici in astfel de organizatii???
  Pai, simplu. Nu se regasesc pentru ca astfel de organizatii si entitati nu ii reprezinta sub nicio forma, doar incearca, uneori,sa-i manipuleze chiar grosolan ca sa nu zic, dupa modele kgb-iste!
  Acei romani stiu de ce au plecat din Romania si stiu ce sa ia de la oricine se baga in fatza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by