Sorin Oprescu trebuie dus de urgenta si tinut sub observatie intr-o sectie de cardiologie, cu aparatura de specialitate, avand in vedere "agravarea starii de sanatate, in contextul antecedentelor personale patologice", se arata in raportul echipei care a facut verificari la Arestul Capitalei. Vineri seara, profesorul doctor Leonida Gherasim, de la Spitalul Universitar de Urgenta, a venit, la Arestul Central al Politiei Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Prima recomandare a echipei de specialisti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Politiei Capitalei pentru a face verificari cu privire la respectarea dreptului la sanatate al lui Sorin Oprescu este "tinerea sub observatie, intr-o sectie de cardiologie, cu dotari aferente, in cadrul unei unitati sanitare, prin prezentarea de urgenta a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicala cardiologica, dotata cu aparatura de specialitate, care sa permita investigarea pacientului conform recomandarii medicului de la Spitalul Sfantul Ioan, avand in vedere agravarea starii de sanatate, in contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuarii vizitei".

Aceeasi echipa recomanda conducerii Arestului Central reexaminarea periodicitatii primirii pachetelor de catre persoanele arestate preventiv si a cantitatii de alimente pe care acestea le pot primi in pachete, in cazul persoanelor custodiate aflate in situatii medicale care impun un regim alimentar special.

Cea de-a treia recomandare cuprinsa in raportul AP se refera la asigurarea confidentialitatii si intimitatii examinarii medicale a persoanelor arestate preventiv.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat, in cadul unei conferinte de presa, ca in Legea 254/2013 privind executarea pedepselor se mentioneaza in articolul 71 alineatul 6 ca "persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate poate solicita, contra cost, sa fie examinata, la locul de detinere, de un medic din afara sistemului penitenciar. Constatarile medicului din afara sistemului penitenciar se consemneaza in dosarul medical al persoanei condamnate".

"Aceste prevederi sunt valabile si pentru persoanele arestate preventiv. Eu imi imaginez ca asta a fost prevederea si de altfel in toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la aceasta prevedere legala, ca ei nu ar avea dreptul sa il scoata (pe Sorin Oprescu - n.r.) din arestul preventiv, ci sa mearga cineva sa il vada. Ori un prim pas s-a facut, pentru ca a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, si atunci, daca s-a facut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, si anume sa fie dus la un spital, nu neaparat Universitar, ci si Floreasca, Militar, care au toate dotarile necesare, sa-i faca si acea coronarografie si toate investigatiile care se impun. Asta este problema", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentat raportul echipei care a facut verificari la Arestul Capitalei.

Doi reprezentanti ai Avocatului Poporului, insotiti un medic si un reprezentant al unei organizatii non-guvernamentale, au fost joi la Arestul Central al Politiei Capitalei, dupa ce institutia s-a sesizat din oficiu cu privire la situatia lui Sorin Oprescu. Acestia au stat de vorba cu Sorin Oprescu si cu conducerea Arestului Central, pentru a verifica daca au fost respectate dreptul la viata, la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii in cazul primarului suspendat al Capitalei.

Medicul Leonida Gherasim il consulta pe Sorin Oprescu in Arestul Central al Politiei Capitalei

"Am la mine un stetoscop si apartul de tensiune, dar nu sunt echipamentele necesare si suficiente", a declarat medicul Leonida Gherasim, la intrarea in Arestul Central al Capitalei.

Intrebat de jurnalisti cum va evalua starea de sanatate a lui Sorin Oprescu cu aceste instrumente, doctorul a raspuns ca pe baza documentatiei medicale pe care o va vedea si in urma consultului.

Profesorul Leonida Gherasim a mai precizat ca stie partial istoricul medical al edilului suspendat al Capitalei.

"Orice consult medical se termina cu o recomandare", a conchis medicul Leonida Gherasim