Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant anunta ca sustine propunerea elevilor, privind aplicarea de sanctiuni celor care cer si dau fondul scolii. "Cererea Consiliului National al Elevilor si a Asociatiei Elevilor din Constanta adresata Parlamentului si Ministerului Educatiei privind includerea in legislatie a sanctiunilor, atat pentru cei care cer, cat si pentru cei care dau bani pentru fondul clasei, este foarte intemeiata", informeaza FSLI.

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), afirma ca "acesti bani nu reprezinta o rezolvare a subfinantarii din invatamant, nu acopera lipsa sumelor pe care ar trebui sa le dea autoritatile acestui domeniu prioritar si niciun cadru didactic nu ar trebui sa pretinda vreun leu de la parinti sau elevi. Daca totusi o face, trebuie sa suporte sanctiunile pe care le merita".

Cu toate astea, FSLI aminteste ca, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei 5115/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la nivelul clasei, "(1) Comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei. Hotararea comitetului de parinti nu este obligatorie. (2) Sponsorizarea unei grupe/clase de catre un agent economic/persoane fizice se face cunoscuta comitetului de parinti. Sponsorizarea nu atrage dupa sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/parinti, tutori sau sustinatori legali. (3) Este interzisa implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice in strangerea fondurilor".

De asemenea, la nivelul unitatilor de invatamant, "Consiliul reprezentativ al parintilor/asociatia de parinti a unitatii de invatamant poate atrage resurse financiare extrabugetare, constand in contributii, donatii, sponsorizari etc., din partea unor persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate, care vor fi utilizate pentru:

a) modernizarea si intretinerea patrimoniului unitatii de invatamant, a bazei materiale si sportive;

b) acordarea de premii si de burse elevilor;

c) sprijinirea financiara a unor activitati extrascolare;

d) acordarea de sprijin financiar sau material copiilor care provin din familii cu situatie materiala precara;

e) alte activitati care privesc bunul mers al unitatii de invatamant sau care sunt aprobate de adunarea generala a parintilor pe care ii reprezinta".

Citeste si: