Organizatia Internationala pentru Migratie - Romania va incepe, la 1 ianuarie 2016, un proiect de intarire a capacitatii autoritatilor locale din tara pentru o mai buna integrare a migrantilor. Prin acest proiect, ce va fi finantat de Comisia Europeana, OIM va oferi, la solicitarea consiliilor judetene si locale sau a primariilor, consiliere pentru a aplica modelul de integrare a migrantilor aplicat la nivelul UE, potrivit unui anunt al organizatiei.

Pornind de la ideea ca, daca Romania va primi cateva mii de migranti, iar acestia ar fi distribuiti in mod aproximativ egal in judetele tarii, se considera ca cele cateva zeci de familii pe judet reprezinta un numar rezonabil de administrat de catre autoritatile locale. Prin proiectul sau, OIM va oferi, la solicitatea autoritatilor locale interesate, consiliere in:

  • identificarea serviciilor existente pentru migranti (educatie, invatarea limbii romane, asistenta medicala, juridica si sociala, ocupare, locuinta)
  • instruirea persoanelor responsabile dupa modelul de integrare aplicat la nivelul UE
  • implicarea comunitatii (de la preot la ONG-uri si asociatii de locatari)

Proiectul se va derula pe parcursul a 15 luni, intre 1 ianuarie 2016 si 31 martie 2017. Tarile ce vor participa sunt Romania, Italia, Austria si Polonia, un numar limitat de municipalitati din fiecare tara urmand sa participe la un program de consiliere directa, iar celelalte autoritati interesate sa fie instruite pe baza acestui program direct.

Autoritatile interesate de astfel de asistenta pot contacta OIM Romania - persoana de contact Mihaela Timaru: mtimaru@iom.int.