Agentia Nationala de Administrare Fiscala ii raspunde, vineri, printr-un comunicat, Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, care a criticat, joi, ANAF pentru nerecuperarea prejudiciilor in dosarele de coruptie. "In ciuda faptului ca in data de 8 aprilie 2015 a fost facut public raportul cu privire la situatia recuperarii prejudiciilor provenite din hotararile judecatoresti definitive, in spatiul public continua sa fie vehiculata ideea ca ANAF este singura institutie responsabila pentru gradul scazut al recuperarii acestora. (...) Este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor. Gradul de incarcare al ANAF in ce priveste activitatea de recuperare a arieratelor si a altor sume datorate bugetului este extrem de mare si, implicit, resursa umana si materiala necesara recuperarii prejudiciilor este cu mult depasita", sustine ANAF.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, declarase joi seara, la o emisiune la Digi 24, ca "Nu DNA e institutia care trebuie sa confiste efectiv banii (...) Noi punem intr-o tava dupa care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finante care trebuie sa execute aceste hotarari. Am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni. (...) Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (...) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa. Daca Ministerul de Finante nu se descurca poate sa dea aceasta atributie altor institutii, ministerului Justitiei. Este inadmisibil sa depunem un asa mare efort, de multe ori disponibilizam bunuri si in strainatate, conturi, iahturi, se dispune confiscarea sumelor existente dupa care nu se executa nimic."

Codruta Kovesi a mai spus ca exista bunuri puse sub sechestru in valoare de peste 300 de milioane de euro, a caror recuperare ar permite dublarea salariilor medicilor.

ANAF o contrazice insa pe sefa DNA, aratand, in comunicatul remis vineri, ca valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinte judecatoresti in 2014 este de 150 milioane de euro.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala mai spun ca 53,6% din total prejudiciilor trimise spre executare ANAF sunt nerecuperabile (similar arieratelor nerecuperabile) din motive independente de ANAF.

ANAF da ca exemplu dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de inchisoare, Agentia de Administrare Fiscala aratand ca: "Se remarca cazul ICA, un caz extrem de complex a carui rezolvare depinde intr-o maniera consistenta si de celeritatea cu care alte institutii ale statului isi indeplinesc obligatiile. Valoarea prejudiciilor din acest caz in total prejudicii provenite din dosarele DNA este 50%. In cazul ICA, ANAF a valorificat deja un bun imobil recuperand cca 300.000 euro, pentru celelalte bunuri mobile si imobile, activitatea de evaluare si valorificare fiind in desfasurare in acord cu termenele de raspuns pe care ANAF la primeste de la celelalte institutii ale statului precum si cu eficienta cu care firmele private implicate in procesul de evaluare isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract. Precizam faptul ca ANAF este obligata de lege sa contracteze servicii de evaluare prin procedura de achizitie publica."

ANAF mai precizeaza ca:

- pentru un numar de 63 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 596,49 mil.lei ( 30 % din valoarea totala) sunt in curs formalitatile legale de partaj /iesire din indiviziune fortata, fiind vorba de valorificarea partii din bunurile detinute in comun de persoane juridice sau ce revine persoanelor fizice condamnate penal;

- pentru un numar de 693 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 433,1 mil.lei ( 21,8 % din valoarea totala) s-au pronuntat pentru persoane fizice care nu detin bunuri sau venituri urmaribile sau pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate;

- pentru un numar de 12 sentinte/hotarari judecatoresti prin care s-au stabilit prejudicii in valoare de 33,03 mil.lei s-au pronuntat pentru persoane juridice aflate sub incidenta prevederilor Legii Insolventei nr.85/2006, modificata si completata in anul 2014 .

Ce bani trebuie sa mai recupereze ANAF, in afara prejudiciilor din dosarele de coruptie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala mai precizeaza ca a primit atributii specifice in domeniul colectarii sumelor datorate nu doar bugetului de stat ci si bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj. De asemenea, de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, agentiei i-a revenit si sarcina de a colecta creantele bugetare rezultate din utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.

"S-au derulat programe guvernamentale adoptate prin legi si ordonante ale guvernului prin care agentiei i s-au atribuit sarcini de colectare a creantelor de la contribuabilii care nu au respectat conditiile impuse prin programele in temeiul carora li s-au acordat facilitati cum ar fi : programul , programul , programul privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, programului de , etc.", mentioneaza ANAF.

Institutiile publice, finantate integral sau partial de la bugetul de stat, care nu au organe de executare silita proprii, transmit titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat spre executare silita ANAF, mai arata Agentia.

In plus, ANAF arata ca are rolul de a recupera prin procedura de executare silita sanctiunile contraventionale stabilite de catre diverse institutii care se fac venit la bugetul de stat, cum ar fi: Consiliul Concurentei; Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale; Inspectoratul Teritorial de Munca; Inspectoratul de Stat in Constructii; Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor; Organele abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne; Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare, etc.

ANAF: Procedurile de infiintare a Agentiei pentru recuperarea prejudiciilor nu sunt definitivate

De asemenea, ANAF aminteste ca "Procedurile de infiintare a Agentiei pentru recuperarea prejudiciilor, care va functiona in subordinea Ministerului Justitiei nu sunt definitivate", iar "ANAF asteapta de aproape doua luni de zile ca procedurile de avizare a HG privind reorganizarea institutiei care prevede infiintarea unei structuri specializate de executari silite sa fie finalizate."

Concluzia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este ca "Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilor. ANAF isi asuma acesta situatie doar in limita cazurilor care tin exclusiv de ANAF, nu si de alte masuri legislative si organizatorice propuse de ANAF pentru schimbarea acestei situatii si care asteapta decizia altor factori de conducere."

"In scopul cresterii volumului sumelor recuperate din punerea in executare a sentintelor penale, incepand cu data de 01.01.2016, va deveni operationala o aplicatie informatica centrala si baza de date dedicata acesteia prin care se va monitoriza stadiul executarii silite al fiecareia dintre hotararile penale definitive comunicate A.N.A.F.", precizeaza institutia.

De asemenea se va infiinta, in cadrul A.N.A.F. - aparat central, o directie specializata cu structuri teritoriale corespondente care va avea ca atributiuni exclusive ducerea la indeplinire a masurilor dispuse prin sentinte definitive de catre instantele de judecata.

Laura Codruta Kovesi, critici dure: Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a criticat dur joi activitatea ANAF si a ministerului de Finante, afirmand ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, sa renunte si sa cedeze aceasta sarcina ministerului de Justitie. "Nu DNA e institutia care trebuie sa confiste efectiv banii (...) Noi punem intr-o tava dupa care oferim tava ANAF-ului, ministerului de Finante care trebuie sa execute aceste hotararii", a declarat Kovesi, la Digi 24, reamintind ca exista bunuri sechestrate in valoare de peste 300 de milioane de euro care ar permite dublarea salariilor medicilor, daca acestea ar fi executate.

"Am indisponibilizat bunurile si valorile, ei doar trebuie sa le execute. Nu s-a intamplat nimic in aceste opt luni", a spus Kovesi, intrebandu-se de ce nu se poate aplica aceeasi procedura care se foloseste in cazul persoanelor fizice care nu-si platesc spre exemplu taxele la primarie.

"Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (...) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa", a acuzat aceasta.

Procurorul sef a mentionat ca a fost sunata de un oficial de la ANAF care a informat-o ca gradul de recuperare al acestor bunuri sechestrate este de 12%.

"Ok, dar vrem sa fie 90%", s-a indignat aceasta, subliniind ca "trebuie sa existe un moment zero in care statul trebuie sa inceapa sa execute aceste sume efectiv".

"Daca Ministerul de Finante nu se descurca poate sa dea aceasta atributie altor institutii, ministerului Justitiei. Este inadmisibil sa depunem un asa mare efort, de multe ori disponibilizam bunuri si in strainatate, conturi, iahturi, se dispune confiscarea sumelor existente dupa care nu se executa nimic", a comentat Kovesi.