Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o intrevedere cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, in marja participarii la Adunarea Generala a ONU, seful diplomatiei romane fiind invitat sa faca o vizita la Teheran, anul acesta, in contextul aniversarii a 50 de ani de relatii diplomatice.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, citat de Mediafax, Bogdan Aurescu a salutat semnarea acordurilor dintre statele E3+3 (Marea Britanie, Franta, Germania, SUA, Rusia, China) si Iran, respectiv dintre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Iran, la 14 iulie 2015, si a apreciat ca acesta este un moment favorabil pentru un nou nivel de cooperare intre Iran si comunitatea internationala, precum si pentru dinamizarea dialogului bilateral romano-iranian, indeosebi in plan economic.

"Seful diplomatiei iraniene a exprimat aprecierea pentru relatiile traditionale de cooperare cu Romania, transmitand interesul tarii sale pentru o amplificare a cooperarii pe palier politico-diplomatic, precum si in sectorul economic", mentioneaza sursa citata.

La randul sau, ministrul Bogdan Aurescu a propus - iar omologul iranian a agreat - reluarea activitatii Comisiei Mixte Economice, care sa pregateasca terenul pentru extinderea cooperarii economice pe masura ce sanctiunile impotriva Iranului vor fi ridicate.

"De asemenea, a amintit, in context, consultarile politice utile care au avut loc, la Bucuresti si Teheran, in ultimii doi ani si care au avut drept scop evaluarea perspectivelor de dezvoltare a relatiei bilaterale, respectiv, intensificarea colaborarii in vederea solutionarii problemelor regionale de interes comun", se mai arata in comunicat.

Potrivit MAE, cei doi ministri au trecut in revista evolutiile din Orientul Mijlociu, cu accent pe situatia din Siria si combaterea Daesh, si au discutat despre pericolul extinderii radicalismului si extremismului, subliniind ca aceasta amenintare necesita un raspuns rapid si eficient din partea comunitatii internationale.

Bogdan Aurescu a prezentat initiativa romana, sustinuta de Spania, privind crearea unei Curti Internationale impotriva Terorismului, initiativa primita cu interes de omologul iranian, conform sursei citate.

"Ministrul Bogdan Aurescu si omologul iranian au convenit sa continue si sa sporeasca frecventa si substanta consultarilor politice dintre cele doua ministere pe care le conduc. Astfel, ministrul roman al afacerilor externe a fost invitat sa efectueze o vizita la Teheran, anul acesta, in contextul aniversarii in 2015 a 50 de ani de relatii diplomatice. Invitatia a fost acceptata de ministrul roman'', mai informeaza MAE.