Autoritatile din Viena au trimis peste 5.000 migranti in alte state europene pe care le traversasera pe parcursul spre Austria, a declarat joi ministrul austriac de interne, citat de Reuters.

Migranti - busculada la granita ungaro-austriacaFoto: Agerpres/EPA
  • HotNews.ro a trimis catre autoritatile romane cereri de informatii si va prezenta raspunsurile oficiale imediat ce vor fi furnizate

De notat ca, potrivit deciziei luate luni la Consiliul JAI, Romania va prelua migranti din Italia si Grecia in prima faza, urmand ca in faza a doua sa preia si din Ungaria. Austria nu este pe lista tarilor din care vom prelua migranti.

In urma cu trei saptamani, Austria si Germania au exceptat temporar oamenii care fug de razboiul din Siria de la regulile europene care cer ca refugiatii sa solicite azil in tara in care intra in blocul comunitar. Decizia a infuriat vecinii lor, in special Ungaria, care a acuzat ca o astfel de masura nu face decat sa incurajeze si mai multi migranti sa vins spre Europa.

"Daca imi amintesc exact, am trimis peste 5.000 sau 5.500 din Austria, in special in Bulgaria si Romania, printre altele", a declarat Johanna Mikl-Leitner, la o reuniune a Uniunii Crestin Sociale (CSU).

"Pentru un sistem de azi functional, avem nevoie de o politica de returnare efectiva, si aici mai e foarte mult de munca, in special in ceea ce priveste tarile din Africa de Nord", a spus ea.

Mikl-Leitner a subliniat ca foarte putine cereri de azil au fost depuse in tari precum Croatia sau Slovenia, ceea ce inseamna ca migrantii care trec prin aceste tari vor mai degraba sa aleaga tara cea mai atragatoare din punct de vedere economic.

"Daca refugiatii vin din Slovenia si Croatia in Austria pentru a cere azil in Austria ... atunci ii trimitem inapoi in Croatia si Slovenia", a adaugat ea.

Mikl-Leitner nu a facut nicio referire la Ungaria.