A fostinvestigatia HotNewsin urma careia 400 de romani din toata Europa s-au inscris ca voluntari in Retea. Campania initiata apoi de HotNews si sprijinita de mai multe televiziuni (cu orientari politice diferite) a creat presiunea publica necesara pentru schimbarea legislatiei si disparitia crizei citostaticelor. Dar a fost nevoie de aproape un an ca asta sa se intample si, in aceasta perioada, regizorul Claudiu Mitcu a inceput sa filmeze documentarul Reteaua, care a fost difuzat joi pe HBO, de la ora 20.

Reteaua la HBOFoto: Hotnews

In Reteaua, pe langa personaje uimitoare - voluntari si pacienti-, apar in roluri (lipsite) de succes si cativa politicieni foarte cunoscuti. HotNews a discutat atat cu regizorul documentarului, cat si cu initiatorul Retelei, Vlad Voiculescu.

Reteaua citostaticelor a fost alcatuita din voluntari care timp de mai multi ani au transportat in Romania, fara sa solicite niciun beneficiu material, medicamente esentiale in tratamentul cancerului care nu se gaseau deloc in spitalele si farmaciile romanesti. Nu pentru ca erau scumpe (majoritatea medicamentelor respective nu aveau preturi prohibitive), ci pentru ca autoritatile de la Bucuresti nu au fost capabile sa asigure aprovizionarea cu ele.

DE LA INCEPUT AM INTELES CARE SUNT RISCURILE

La inceput lui Vlad Voiculescu, omul care a initiat Reteaua Citostaticelor, i-a fost frica sa apara intr-un documentar despre retea. De ce?

Vlad Voiculescu: Din motive egoiste. Imi era teama de consecintele unei atentii publice sporite asupra retelei si implicit asupra mea.

Claudiu Mitcu cum l-ai convins pe Voiculescu sa accepte sa faci un documentar despre retea?

Claudiu Mitcu: A durat vreo luna si jumatate pana ne-am intalnit, apoi o alta luna pana sa-mi spuna daca este de acord sau nu sa fac acest documentar. Apoi a fost o alta etapa, cea in care a trebuit sa-l conving pe Voiculescu sa "apara" cu vocea, caci m-a rugat sa-i distorsionez vocea intr-o prima faza. Am incercat prin toate metodele sa accepte sa apara si cu "figura" dar raspunsul ferm a fost negativ.

Si ca regizor cum poti filma un documentar in care unul dintre personajele principale nu se vede?

Claudiu Mitcu: Toata actiunea Retelei este coordonata din off de Vlad Voiculescu. El povesteste cum a inceput totul, apoi ne spune de la cine sa luam retetele, cum sa luam medicamentele din farmaciile din orasele Europei, cui sa i le dam in Bucuresti. Asa e si in viata reala, face multe dar nu vrea sa se stie ca el le face.

Vlad Voiculescu de ce dupa ce ai acceptat filmarea documentarului ai refuzat in continuare sa te vezi si tu?

Vlad Voiculescu: In afara de cativa pacienti care au ajuns pentru tratament la Viena, cei care au primit medicamentele nu mi-au vazut niciodata fata. N-am crezut ca este importanta nici pentru film... si da, imi era in continuare teama.

Si a fost justificata teama asta? Multi cauta atentie publica, si-o doresc. Tu de ce nu?

Vlad Voiculescu: Riscurile asumate erau de ordin legal si profesional. Le-am intuit de la inceput si mi-am facut lectiile inainte de a incepe sa transport cantitati mai mari de medicamente. Am inteles care sunt riscurile si care este potentialul beneficiu: sansa unor pacienti de a primi un tratament corect care le poate salva viata. Si am decis ca merita. In cazul filmului, beneficiul mi-a fost mai putin clar. Nu stiu inca daca teama mea a fost justificata sau nu. Sper sa nu aflu curand.

TOATA LUMEA REFUZA SA VORBEASCA. DE FRICA

Claudiu Mitcu ce moment te-a enervat cel mai tare pe perioada filmarilor?

Claudiu Mitcu: M-a enervat ca nu am reusit sa filmez un interviu cu directorul Unifarm. In toate interviurile cu medicii oncologi era pomenit Unifarmul si era normal si firesc sa aud si pozitia directorului Unifarm.

De ce nu ai putut face interviul?

Claudiu Mitcu: Pentru ca la un moment dat mi-a comunicat ca e plecat la Chisinau sa rezolve problema, apoi m-a amanat si in final mi-a zis sa stau de vorba cu altcineva din Unifarm. Pana la urma am ales sa merg cu unul dintre bolnavi si sa fac un interviu in fata Unifarmului. Si m-a mai enervat ca au fost foarte putini medici care au avut curajul sa recunoasca realitatea.

Vlad Voiculescu cand povestea Retelei a fost vazuta de straini, ce reactie au avut?

Vlad Voiculescu: Reactiile sunt de consternare ca asa ceva se poate intampla intr-o tara UE. Ganditi-va ca nu vorbim despre medicamente scumpe. Simplul fapt ca medicamente esentiale pentru tratamentul cancerului la copii si adulti au disparut la un moment dat este foarte greu de imaginat si asta a durat mai multi ani. Nu exista un medic oncolog in Romania care sa nu stie de lipsa lor, nu exista un director de spital care sa nu fi fost informat si nu a fost niciun ministru al Sanatatii care sa nu fi primit cel putin o sesizare.

Ceva este foarte gresit in tot sistemul asta. A fost foarte greu sa gasesti oameni care sa fie dispusi sa vorbeasca despre asta. Desi era o problema de viata si de moarte (in sensul cel mai strict al cuvantului), sute de pacienti (organizati in asociatii sau nu) au refuzat sa vorbeasca de frica sa nu supere medicul sau spitalul. Zeci de medici au refuzat sa vorbeasca de frica sa nu supere conducerea spitalului si Ministerul Sanatatii. Zeci de scrisori de la cei care au indraznit sa le scrie au fost ignorate. Apoi, cand media a aratat in sfarsit cum stau lucrurile, primul instinct al autoritatilor statului a fost sa dezminta, sa manipuleze, sa decredibilizeze. Vezi declaratia ministrului Sanatatii de la acel moment, domnul Eugen Nicolaescu, care lovea tocmai in medicii pe care i-a umilit obligandu-i sa trateze pacienti bolnavi de cancer fara medicamentele necesare.

Claudiu cum de a acceptat HBO sa difuzeze Reteaua? E un subiect atipic pentru o televiziune de filme artistice.

Claudiu Mitcu: HBO este coproducatorul documentarului, impreuna cu Parada Film si Wearebasca. Filmul are si o finantare de la CNC. Am inceput productia independent, iar dupa aproximativ un an, cand aveam un premontaj, le-am aratat celor de la HBO materialele filmate si li s-a parut un subiect foarte interesant. HBO-ul a fost interesat de subiectele sociale abordate de mine si acum veneam cu un subiect care e clar ca era mai mult decat un subiect de film documentar.

Vlad Voiculescu peste ani, cand vei povesti nepotilor despre Reteaua Citostaticelor, cum vei incepe povestea?

Vlad Voiculescu: Dragilor, hai sa va spun o poveste despre cum se pot revolta oamenii si despre ce lucruri extraordinare pot face impreuna atunci cand au incredere unii in altii.

Claudiu de ce crezi ca a initiat Voiculescu aceasta retea? Care e motivul lui?

Claudiu Mitcu: O spune chiar el, in finalul documentarului: "Am facut atat de multi oameni fericiti si mi-am facut atatia prieteni de cand cu povestea asta. Mi se pare ca e cel mai bun timp investit de mine in viata asta".