Cel putin 717 oameni au murit si alti 805 au fost raniti in urma unei busculade a pelerinilor la Mina, in apropiere de Mecca, potrivit celui mai recent bilant citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Busculada, care coincide cu Aid al-Adha, sarbatoarea musulmana a ssacrificiului, s-a produs in timpul ritualului lapidarii Satanei, care consta in aruncarea de pietre spre trei stele care il reprezinta.

In acel moment, mareea de pelerini care parasea una dintre stele s-a ciocnit cu o multime de oameni care venea in sens invers, potrivit unui responsabil al ministerului Sanatatii.

Printul mostenitor al Arabiei Saudite si seful Inaltei comisii pentru pelerinaj, Mohammed ben Nayef, a ordonat o ancheta, potrivit agentiei oficiale de presa SPA.

Anterior, intr-o prima reactie oficiala, ministrul Sanatatii Khaled al-Faleh a atribuit busculada lipsei de disciplina a pelerinilor.

"Daca pelerinii ar fi urmat instructiunile, am fi putut evita acest gen de accident", a spus acesta, la televiziunea El-Ekhbariya, dupa ce s-a deplasat la Mina. "Numerosi pelerini se pun in miscare fara sa respecte orarul" stabilit de autoritati.

Bilantul cel mai grav al unei astfel de busculade s-a inregistrat in 2 iulie 1990, cand 1.426 de pelerini musulmani si-au pierdut viata, tot la Mina.

￙￘ ￘￘￘￙ ￘￙￙￙￘￘ ￘￙￙￘￘ ￙￘￘￙￘￘￘ ￙￘￘￘￙￘ ￘￘￘ ￘￙￘￘￘￘￘￘ ￘￙￙ 400 ￘￘￘￘￘ ￙ 150 ￘￘￙￘ ￙￙￘￘. pic.twitter.com/HjZ2QuiYst

Cel putin 107 oameni au murit, iar alti 238 au fost raniti dupa ce o macara s-a prabusit, pe 11 septembrie, peste acoperisul Marii Moschei de la Mecca.

Prabusirea macaralei la principala moschee din orasul saudit Mecca, incident soldat cu peste 100 de morti, a fost "un act al lui Allah", crede un reprezentant al grupului saudit care se ocupa de extinderea centrului de pelerinaje, detinut de familia lui Bin Laden.