O delegatie a Comisiei LIBE din Parlamentul European ajunge joi la Bucuresti, urmand sa aiba discutii cu Ion Iliescu, Ioan Talpes, Tiberiu Nitu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile, in legatura cu presupuse centre CIA in Romania.

Delegatia are prevazute joi intalniri cu fostul presedinte Ion Iliescu, cu fostul director al SRI Ioan Talpes si cu secretarul de stat MAE, George Ciamba, a precizat departamentul de comunicare al LIBE, la solicitarea Mediafax.

Intalnirea cu Ion Iliescu ar urma sa aiba loc joi, la ora 17.00, potrivit programului delegatiei, obtinut de Mediafax, insa fostul presedinte nu a confirmat inca participarea la discutii.

Intalnirile cu procurorul general al Romaniei Tiberiu Nitu si cu membri ai Parlamentului vor avea loc vineri.

De asemenea, in programul de joi al delegatiei sunt stabilite intalniri cu Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH, Diana-Olivia Hatneanu, membru in consiliul director al APADOR-CH, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice si cu Adrian Mogos si George Colgiu, de la International Consortium of Investigative Journalists.

Din delegatia Comisiei LIBE fac parte Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers si Barbara Spinelli.

Comisiile pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European au reinceput ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE, ca urmare a unor dezvaluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de catre CIA si in baza unei rezolutii adoptate in 11 februarie de Parlament.

Aceasta ancheta presupune, printre altele, trimiterea unei misiuni parlamentare de strangere de informatii in statele membre unde exista acuzatii ca au fost centre secrete CIA de detentie si culegerea tuturor informatiilor si probelor relevante privind posibile dari de mite sau alte fapte de coruptie in legatura cu programul CIA, potrivit unui comunicat de presa al PE.

Acuzatiile privind utilizarea de catre CIA a statelor membre UE, printre care Romania, Polonia si Lituania, pentru transportarea si detentia ilegala a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporara a Parlamentului European creata in 2006.

De atunci, europarlamentarii au cerut in mod repetat investigatii aprofundate privind colaborarea statelor membre UE cu programul CIA de detentie secreta si extradare extraordinara.

Senatul american a prezentat in decembrie 2014 un raport de ancheta cu privire la tehnicile de "interogare in forta" ale Agentiei de spionaj CIA in perioada 2001-2009.

Washington Post a relatat ca potrivit raportului Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA Romania ar aparea pe lista inchisorilor secrete ale Agentiei, in centrul de detentie deschis pe teritoriul Romaniei fiind interogati mai multi prizonieri suspectati de legaturi cu grupari teroriste.

In versiunea publica a raportului sunt secretizate o serie de informatii, inclusiv tarile in care ar fi existat inchisori secrete ale Agentiei Centrale de Informatii, scrie Washington Post, adaugand ca

detalii din document permit decodarea acestor centre de detentie.

Conform cotidianului american, in raport sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda, acestea fiind desemnate prin culori. Astfel, presupusa inchisoare secreta a CIA din Romania figureaza drept "detention site black", pentru Polonia este folosit albastru, pentru Lituania violet, pentru Thailanda verde, iar pentru Afganistan, unde ar fi existat mai multe inchisori, sunt folosite patru culori.