Guvernul a introdus noi specializari de studii universitare

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2015, 14:45 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, prin doua Hotarari de Guvern, unele masuri privind structurile institutiilor de invatamant superior si specializarile/programele de studii universitare de licenta organizate de acestea, domeniile si programele de studii universitare de masterat, precum si domeniile de studii universitare de doctorat din cadrul acestora. Astfel au fost introduse completari privind noi specializari/ programe de studii universitare de licenta si de master, modificarea capacitatii maxime de scolarizare, precum si actualizarea structurilor unor institutii de invatamant superior. Printre noile programe de studiu se afla ingineria energetica si dreptul medical. Vezi care sunt modificarile si completarile.

Aceste modificari si completari au fost facute ca urmare a propunerilor Senatelor universitatilor, ca parte a procesului de reforma a sistemului educational, in vederea indeplinirii obiectivelor strategice pentru educatie si formare profesionala stabilite de Comisia Europeana in cadrul Consiliului European ¬ Barcelona 2002.

Aceste modificari vor contribui la adaptarea retelei universitare la cerintele pietei muncii si la compatibilizarea sistemului romanesc de educatie si formare profesionala cu cel european, precum si la buna desfasurare a procesului educational in anul universitar 2015- 2016.

De asemenea, au fost completate programele de studii universitare de master pentru anul universitar 2015 - 2016, aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 595/2015, cu 36 de noi programe, in 86 de institutii de invatamant superior, ajungandu-se, dupa aceasta completare, la un total de peste 4000 de programe de studii universitare de master.

Care sunt noile programe de studii universitare de master introduse la institutiile de invatamant superior de stat si particulare acreditate

 • Aplicatii ale chimiei in expertize juridice
 • Inginerie energetica/ Energy engineering
 • Inginerie hidraulica si protectia mediului
 • Business services
 • Dreptul colectivitatilor locale
 • Drept medical
 • Antreprenoriat si management strategic
 • Managementul programelor si investitiilor/ Programs and investments management
 • Finantarea, guvernanta si gestiunea riscurilor in organizatiile publice
O specializare este acreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu in cadrul unei institutii de invatamant superior numai printr-o Hotarare de Guvern. De asemenea, un domeniu de studii universitare de masterat este acreditat in cadrul unei institutii de invatamant superior numai prin Hotarare, aprobata anual la nivelul Guvernului. Pe cale de consecinta, o institutie de invatamant superior de stat si particulara poate organiza admiterea numai in domeniile si la programele de studii universitare aprobate printr-o Hotarare de Guvern.

De asemenea, au fost actualizate domeniile de doctorat, prin introducerea celor evaluate in baza OMECS nr. 5125/ 2015 privind aprobarea de noi domenii in cadrul scolilor doctorale organizate in institutiile de invatamant superior, organizatoare de studii universitare de doctorat.

Actele normative aprobate astazi sunt in concordanta cu Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 575/2015 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare si a structurii institutiilor de invatamant superior pentru anul universitar 2015 -2016.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5519 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Ma mira foarte mult faptul ca..... (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:29)

  gica43 [utilizator]

  ....pesedeii nu au introdus si specialitatea de "Plagiator diplomat" <unde deja exista muuulti absolventi membri ai guvernului !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Gata suntem in randul lumii cu curicula (Miercuri, 23 septembrie 2015, 15:46)

  Plagarus [utilizator]

  Acum cu voiosie inainte, la cresterea numarului de "doctori " pe cap de votac


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version