Guvernul a decis infiintarea unei structuri interministeriale care sa coordoneze pe termen mediu si lung elaborarea, aprobarea si implementarea politicilor si actiunilor promovate in scopul controlului consumului de tutun in Romania. Printr-o Hotarare aprobata miercuri, va fi constituit Comitetul interministerial care va coordona politicile si actiunile menite sa contribuie la reducerea consumului de tutun, structura ce va functiona in coordonarea Ministerului Sanatatii.

Activitatea acestui Comitet va fi in acord cu prioritatile Uniunii Europene, ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si corelata cu situatia pe plan national.

Guvernul a luat aceasta decizie in contextul in care in majoritatea statelor membre UE exista structuri nationale intersectoriale care planifica politicile privind consumul de tutun, iar la nivelul UE si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii exista, de peste 10 ani, o preocupare crescanda privind efectele consumului de tutun asupra sanatatii.

Comitetul interministerial va include un Comitet Director, un grup de experti si un secretariat tehnic. Din Comitetul Director vor face parte reprezentanti desemnati, la nivel de secretar de stat, ai urmatoarelor institutii si autoritati: Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Consiliul Concurentei. Presedintele Comitetului va fi unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, desemnat de ministrul sanatatii, desemnarea membrilor Comitetului director urmand sa se faca in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ de conducatorul fiecarei institutii.

  • Cu ce se va ocupa comitetul interministerial

Coordonarea procesului de transpunere in legislatia nationala a prevederilor legislatiei europene privind fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe, precum si a punerii in aplicare a prevederilor altor documente internationale in domeniu (Conventiei cadru pentru controlul tutunului si Protocolului pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun);

Coordonarea politicilor nationale cu cele internationale in domeniul controlului consumului de tutun;

Identificarea prioritatilor nationale privind reducerea consumului de tutun si a efectelor sale asupra starii de sanatate a populatiei, in plan economic si social;

Coordonarea elaborarii unei strategii nationale privind controlul consumului de tutun si a planurilor de actiune pentru implementarea strategiei, precum si implementarea unui mecanism care sa monitorizeze si sa evalueze implementarea acestor documente;

Identificarea masurilor pentru reducerea contrabandei si contrafacerii produselor din tutun si produselor conexe.

Comitetul interministerial nu va avea personalitate juridica, iar crearea sa nu va modifica actualele atributii ale ministerelor implicate.

Bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele cauze de boala si mortalitate in Romania, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzand: 82% din decesele prin cancer de plaman, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice si 19% din decesele prin boli cardiovasculare.

In anul 2012, in Romania au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, in crestere cu 9,6% fata de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decat in 2008. Incidenta fumatului in randul populatiei adulte din Romania este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.

Mentionam, de asemenea, ca in sedinta din 11 martie 2015, Guvernul a aprobat o Hotarare privind infiintarea Consiliului national pentru coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool. Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor si actiunilor de reducere a consumului daunator de alcool, prin elaborarea unui plan de actiuni coordonate si eficiente, pe termen mediu si lung, care sa fie implementat de autoritatile cu atributii in domeniu. Activitatile Consiliului vor fi in acord cu prioritatile Uniunii Europene, ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cu situatia pe plan national.