Toamna intra pe deplin in drepturi incepand de miercuri, 23 septembrie. La ora 11:20 are loc echinoctiul de toamna cand incepe toamna astronomica, iar ziua si noaptea sunt egale in orice loc de pe pamant. Durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

Echinoctiul de toamna este momentul cand soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera cereasca nordica in cea sudica.

Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica, potrivit astrourseanu.ro.

Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

In emisfera sudica a Pamantului, data de 22 septembrie marcheaza inceputul primaverii.