Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a prezentat, marti, in Consiliul extraordinar JAI, mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si de premierul Victor Ponta, votand impotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii de imigranti, informeaza un comunicat al MAI.

Gabriel Oprea la Consiliul JAIFoto: MAI

Potrivit comunicatului, citat de Agepres, vicepremierul Oprea a transmis ministrilor de Interne europeni si reprezentantilor Comisiei Europene ca tara noastra este solidara cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiati si tocmai de aceea, inca de la primele dezbateri pe tema solidaritatii si responsabilitatii, Guvernul si-a manifestat disponibilitatea si a decis preluarea prin relocare a unui numar de 1.705 refugiati din Italia si Grecia si 80 din afara Uniunii Europene (in total 1.785 persoane).

De asemenea, in interventia sa, ministrul de Interne a sustinut ca Romania isi mentine punctul de vedere conform caruia mecanismul de relocare interna a refugiatilor trebuie sa aiba un caracter voluntar, fapt pentru care va vota impotriva impunerii unor cote obligatorii.

"Romania sustine eforturile vizand identificarea unor solutii viabile si durabile in gestionarea fenomenului migratiei cu care se confrunta Uniunea Europeana si reitereaza angajamentul fata de principiul solidaritatii. Reamintind Concluziile Consiliului European din 25-26 iunie 2015, prin care statele membre si-au manifestat solidaritatea fata de persoanele aflate in nevoie de protectie internationala, pe baza principiului voluntariatului, Romania considera ca impunerea unor cote obligatorii nu reprezinta o solutie viabila la problema refugiatilor. Sunt tratate, astfel, doar simptomele imediate si nu cauzele fenomenului. O provocare de asemenea anvergura nu poate fi rezolvata prin impunerea unui sistem automat de redistribuire a imigrantilor. Este absolut necesar sa se tina seama de specificitatile fiecarui stat membru si de capacitatea sa efectiva de primire si integrare a imigrantilor", a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea, in interventia sa din cadrul Consiliului JAI.

In context, el a reafirmat disponibilitatea de a creste contributia Romaniei la activitatile FRONTEX si a apreciat ca imperios necesara intensificarea masurilor de combatere a traficului ilegal de migranti, de identificare a unor solutii concrete in tarile de origine si de tranzit, prin intermediul EUROPOL, FRONTEX si Biroului de Ajutor European pentru Azil.

Totodata, Oprea a subliniat nevoia unei mai mari implicari din partea Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), dar si din partea societatii civile prin ONG-urile specializate.

"Avand in vedere supunerea la vot a proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reprezentantul Romaniei a votat impotriva unei astfel de masuri, reiterand pozitia de principiu conform careia Romania nu sustine relocarea de refugiati pe baze obligatorii. Totodata, vicepremierul Gabriel Oprea a depus o declaratie care motiveaza ratiunile pozitiei tarii noastre, pentru a fi atasata la minuta reuniunii Consiliului JAI", se mai arata in comunicatul MAI.