Procurorii DNA sustin, in motivele de apel depuse la ICCJ, ca pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare aplicata de instanta de fond lui Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" are un cuantum simbolic in raport cu gravitatea infractiunii savarsite, iar pedeapsa a fost gresit individualizata, informeaza Agerpres.

Livu DragneaFoto: Agerpres

"Instanta Suprema de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic si modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului Dragnea, numai prin raportare la accesarea fara drept a datelor personale, fara a analiza si incalcarea libertatii de vot si modul umilitor in care acesta a tratat electoratul", precizeaza DNA.

Instanta Suprema va judeca in 28 septembrie primul termen al apelului in dosarul Referendumul in care Liviu Dragnea a fost condamnat, in luna mai, la un an de inchisoare cu suspendare si un termen de incercare de trei ani.

DNA a facut apel si considera gresita individualizarea pedepsei aplicata lui Dragnea, "cuantumul simbolic de 1 an inchisoare si modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infractiunii de folosire a influentei functiei de conducere din partid pentru obtinerea cvorumului la referendum".

"Demersurile inculpatului Liviu Dragnea demonstreaza ca vocatia si pasiunea sa, ca persoana cu pozitie de autoritate si influenta a fost de a impune alegatorilor sa voteze ...- 'mai adu-i p-aia de pe la tara!' Libertatea de alegere pe care o au cetatenii si dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Liviu Dragnea ca un moft al acestora si nu ca un imn al demnitatii umane si libertatii de optiune. Desi, libertatea votului este un drept care trebuie aparat cu orice pret, fiind dovada palpabila a libertatii individului, inculpatul Dragnea a actionat si s-a manifestat ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane si zane sau chiar cu forta, conform vointei si interesului inculpatului: 'Bai, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate'", sustin procurori in document.

DNA precizeaza ca Instanta Suprema de fond a retinut ca probatoriul administrat in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti confirma infractiunea retinuta in sarcina Dragnea.