Judecatorii Curtii de Apel Oradea (CAO) s-au pronuntat, luni seara, in cazul Mariei Schutz, fost manager al societatilor Orser Oradea si Sere Codlea, dispunand condamnarea acesteia la 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care procurorii DNA au trimis-o in judecata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa, in forma continuata, informeaza Agerpres.

Potrivit purtatorului de cuvant al CAO, Claudia Rus, judecatorii Curtii de Apel Oradea au mentinut pedepsele date de judecatorii Tribunalului Bihor in 7 august a.c., dar si la plata majorarilor si penalitatilor de intarziere aferente debitului principal.

"Apelurile declarate de inculpat si de partile responsabile civilmente impotriva aceleasi sentinte au fost respinse ca nefondate mentinandu-se condamnarea inculpatei Schutz Maria la pedeapsa de zece ani inchisoare. Alaturi de Schutz, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agentiei Domeniilor Statului, si Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS. Sentinta este definitiva. In cazul lui Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA, s-a incetat procesul penal, pentru prescriptia faptelor", a precizat Claudia Rus.

Sentinta Tribunalului Bihor, pastrata de CAO, cu majorari, arata ca instanta i-a obligat pe Popa, Ciobanu si Schutz, in solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui si Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari catre Agentia Domeniilor Statului, cu titlu de despagubiri civile, reprezentand valoarea investitiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei si 1.332.760 euro, care reprezinta rate, dobanzi si penalitati.

De asemenea, Maria Schutz a mai fost condamnata, in solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei in favoarea ANAF - Directia Generala a Finantelor Publice Bihor cu titlu de despagubiri civile si la plata sumei de 3.457.510 lei in favoarea partii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termica, cu titlu de despagubiri civile.

Initial, Schutz a fost condamnata, in 2013, la 12 ani de inchisoare iar ceilalti la o pedeapsa de 10 ani inchisoare. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea care, din cauza unor vicii de procedura, l-a trimis din nou la Tribunalul Bihor. In vara acestui an, 2015, Tribunalul Bihor a condamnat-o pe Maria Scutz la 10 ani de inchisoare si la cate sase ani pe ceilalti inculpati, decizia fiind atacata la Curtea de Apel. CAO s-a pronuntat luni seara, decizia fiind definitiva, astfel ca fostul manager al Orser va ajunge dupa gratii.

Maria Schutz a fost trimisa in judecata, in decembrie 2007, de catre DNA pentru trei infractiuni de inselaciune avand consecinte deosebit de grave si doua infractiuni de bancruta frauduloasa, in forma continuata, alaturi de ea fiind inculpati si Corneliu Popa, fost director general al Agentiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS, si Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA.

Potrivit comunicatului transmis de procurori in 18 decembrie 2007, Maria Schutz, Corneliu Popa, Mihai Ciobanu si Ion Dascalu au provocat un prejudiciu de peste cinci milioane de euro ADS si Directiei pentru Agricultura Brasov prin fraudele comise cu ocazia privatizarii si post-privatizarii societatilor Orser SA Oradea si Sere Codlea SA.

Din ancheta a reiesit ca, in octombrie 2002, ADS, reprezentata de directorul general si presedinte al consiliului de administratie Corneliu Popa, a incheiat un contract de vanzare-cumparare de actiuni apartinand SC Orser SA Oradea si de concesiune a 104 hectare de teren, cu societatea agricola Worldser Tuglui, din judetul Dolj, reprezentata de Maria Schutz. Contractul a fost incheiat in urma unei licitatii castigate de firma doljeana care, desi oferise un pret pe actiuni mai mic decat cel al contra-ofertantului, si-a asumat obligatia de a realiza un program de investitii din surse proprii de peste doua milioane de dolari in doi ani. Ulterior, desi nu fusesera realizate obligatiile investitionale asumate prin contract, directorul general al ADS, sprijinit de fostul director al Directiei Urmarire Contracte, a incheiat un act aditional, fara aprobarea Consiliului de Administratie, prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investitiei.

"In perioada derularii contractului, inculpata Schutz Maria a prezentat date nereale care atestau realizarea investitiilor asumate. In realitate, majoritatea activelor Orser SA Oradea au fost instrainate catre SC Gini Transcom SRL Craiova, una din societatile controlate de Schutz Maria. Instrainarea a fost posibila deoarece inculpata a creat aparenta unor datorii ale Orser SA catre firma respectiva, in conditiile in care existau datorii reale catre alti creditori", se specifica in comunicatul DNA.