Oamenii de stiinta ii asteapta pe toti cei curiosi la Noaptea Cercetatorilor 2015, eveniment care va avea loc vineri, 25 septembrie, in mai multe orase din tara. Scopul este popularizarea stiintei si invatarea distractiva. Publicul va putea vedea experimente, prezentari stiintifice, cei mici vor fi implicati in activitati educative pentru copii si concursuri.

Noaptea Cercetatorilor 2015Foto: noapteacercetatorilor.eu

Anul acesta se implinesc 10 ani de la prima editie europeana a Noptii Cercetatorilor. In Romania, evenimentul va avea loc in Alba Iulia, Arad, Bacau, Barlad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Sibiu, Suceava, Targu Jiu, Timisoara si Tulcea, anunta organizatorii pe site-ul dedicat www.noapteacercetatorilor.eu.

Evenimentul se va desfasura vineri, 25 septembrie 2015, incepand cu ora 17:00, cand publicul va participa la "experimente trasnite, conferinte fascinante si concursuri". Printre intrebarile la care oamenii de stiinta promit sa raspunda vineri se numara: pot fi anticipate cutremurele? daca da, cu cat timp inainte? care sunt aparatele care ne atentioneaza in privinta seismelor si cum se folosesc acestea?

Vor fi organizate sesiuni de observatii astronomice pe timp de zi si de noapte, iar cei prezenti vor vedea stele, roiuri stelare si galaxii, vor afla cum ne putem orienta pe cer, vor invata cate tipuri de telescoape exista si cum functioneaza, iar cei care participa la un concurs pot sa castige un curs de astronomie gratuit.

Printre experimentele pregatite se afla "curatarea suprafetelor contaminate de poluare cu ajutorul unei torte de plasma, aprinderea unui tub fluorescent fara conectare la reteaua de alimentare sau aprinderea unei hartii fara flacara".

Copiii vor participa la experimente de descompunere a luminii albe in urma fenomenului de difractie si de compunere a luminii, dar sunt asteptati si la experimente interactive care le vor explica notiuni de baza din fizica, in calatorii virtuale prin sistemul solar si la demonstratii cu statia de telemedicina mobila (Portable Telemedicine Workstation - PTW).

Organizatorii precizeaza ca le recomanda persoanelor interesate sa participe la Noaptea Cercetatorilor sa se inscrie la www.noapteacercetatorilor.eu.

Vezi mai jos programul pentru 18 orase in care este organizata Noaptea Cercetatorilor 2015:

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Alba Iulia

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Arad

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Bacau

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Barlad

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Brasov

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Bucuresti

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Cluj-Napoca

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Constanta

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Craiova

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Deva

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Galati

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Iasi

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Oradea

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Piatra Neamt

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Sibiu

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Suceava

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Targu Jiu

Noaptea Cercetatorilor 2015 - Program Timisoara

Despre Noaptea Cercetatorilor

Noaptea Cercetatorilor este un eveniment finantat de catre Comisia Europeana prin Programul Cadru de Cercetare si Inovare H2020 (2014 - 2020), actiunile Marie Sklodowska-Curie. Obiectivul evenimentului este sa arate publicului ce inseamna sa fii cercetator. Prima editie a avut loc in 2005 si de atunci evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori.