Marti are loc, la Bruxelles, intrunirea extraordinara a Consiliului JAIpe tema migratiei,la care vor participa ministrii de interne din statele Uniunii Europene, reprezentantii Comisiei Europene si ai Agentiilor UE din domeniul JAI (EUROPOL, FRONTEX, Biroul de Ajutor European pentru Azil), informeaza un comunicat MAI.

Un summit extraordinar al Uniunii Europene, dedicat crizei refugiatilor, va fi organizat miercuri, tot la Bruxelles, a anuntat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul sau te Twitter.

Liderii celor 28 de state membre UE ar urma sa discute cum sa ajute refugiatii in tarile pe care le parasesc, cum sa se coordoneze mai bine cu Turcia si cum sa faca centrele de inregistrare a refugiatilor din tari ca Grecia si Italia sa functioneze mai bine.

Seful Parlamentului European a declarat luni ca se asteapta ca ministrii de Interne care se vor reuni marti intr-o reuniune de urgenta pe tema crizei migratiei vor conveni asupra unui sistem voluntar de repartizare a 160.000 migranti.

Vicepremierul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, va participa din partea Romaniei la Consiliul extraordinar Justitie si Afaceri Interne.

Potrivit unui comunicat MAI, in cadrul reuniunii vicepremierul Oprea va sustine mandatul incredintat de presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta conform caruia ''Romania isi manifesta solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii" (in total 1785).

''In cazul in care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale in beneficiul Italiei si Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numarului de persoane relocate fata de 40.000 cate au fost adoptate in Consiliul JAI din 14 septembrie a.c.) Romania va vota negativ'', se precizeaza in comunicatul MAI.