Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, a primit, luni, din partea sefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca, Emblema de Merit ''Partener pentru Aparare'', clasa a II-a, in semn de apreciere a contributiei deosebite adusa la sustinerea activitatilor armatei, precum si pentru promovarea valorilor nationale, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, ambasadorul Maior a rememorat perioada ''exceptionala'' petrecuta in cadrul Ministerului Apararii Nationale cu 15 ani in urma cand, din calitatea de secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, a coordonat, din punct de vedere strategic si militar, aderarea Romaniei la NATO.

Maior a aratat ca, in acea perioada, reformele profunde aduse Armatei, structurii de forte, modului de planificare strategica a acesteia, s-au transpus intr-o diplomatie a apararii care a ajutat in mod egal si politica externa a Romaniei, in demersurile sale de a atinge cel mai important obiectiv politico-militar al tarii noastre, admiterea in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.

''Nu a fost deloc usor din punct de vedere al curajului politic si strategic sa te angajezi ca trimiti, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, trupe in zone de conflict precum Afganistan. Generalul-locotenent Ciuca, pe atunci maior aflat la comanda primului batalion romanesc dislocat in Afganistan, in vara anului 2002, a reusit nu numai sa isi duca la bun sfarsit misiunea, ci si sa relationeze pentru prima oara, intr-un teatru de operatii externe, cu partenerii americani, sa contribuie la interoperabilitatea dintre fortele armate ale tarilor noastre'', a declarat Maior.

Din perspectiva ambasadorului Romaniei, acest lucru a contribuit ''enorm'' la recredibilizarea Romaniei din punct de vedere al capacitatii sale de a-si asuma misiuni dificile si de a se comporta ca un aliat, anterior primirii sale in NATO.

Seful SMG i-a multumit ambasadorului pentru sustinerea constanta a Armatei si a aratat ca, in 2002, in timpul unei vizite in teatrul de operatiuni din Afganistan, ambasadorul a afirmat ca ''drumul Romaniei spre NATO trece prin Kandahar''.

In cadrul aceleiasi ceremonii, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciuca a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General atasatului apararii din cadrul Ambasadei Romaniei la Washington, colonel Constantin Iacobita.

''Datorez aceasta onoare institutiei militare din care fac parte'', a declarat atasatul apararii, potrivit comunicatului.