Guvernele Romaniei si Republicii Moldova organizeaza marti o sedinta comuna, evenimentul urmand sa aiba loc in judetul Constanta, localitatea Neptun, la Centrul International de Conferinte Neptun. Potrivit unui comunicat al Guvernului, sedinta va incepe la ora 12.00, fiind urmata de o conferinta comuna a premierului roman Victor Ponta si premierului moldovean Valeriu Strelet.

"Reuniunea celor doua guverne a fost decisa cu prilejul vizitei premierului roman la Chisinau, in 27 august, cand au fost stabilite prioritatile pentru agenda bilaterala in urmatoarele luni si a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Aditional la Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane EUR", se arata in comunicatul Guvernului.

Potrivit acestuia, membrii celor doua guverne vor stabili in sedinta de la Neptun noile proiecte ce vor fi finantate in baza acestui acord. O atentie speciala va fi acordata continuarii proiectelor de infrastructura in domeniul energetic, pentru asigurarea interconectarii sistemelor nationale electrice si de gaze naturale, precum si in domeniul transporturilor, prin proiectarea si realizarea unor noi poduri peste Prut. Va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din Romania la viitoare privatizari in diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregatite pentru a fi analizate si agreate in cadrul sedintei vizeaza domenii ale agriculturii, controlului sanitar-veterinar si protectiei mediului, sprijin in dezvoltarea domeniului sanatatii, prin extinderea serviciului de interventie de urgente in Republica Moldova, investitii pentru centre de dializa din principalele spitale si pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat.

O componenta speciala din programul de asistenta financiara acordata de Romania va fi domeniul invatamantului. Este preconizata continuarea proiectelor de constructie de gradinite, in special in mediul rural, precum si extinderea programelor de burse pentru studiu in Romania, cu precadere pentru specializari neacoperite in Republica Moldova. De asemenea, vor fi stabilite prioritatile de sprijin pentru pregatirea in Romania a specialistilor din administratia publica. Ministrii economiei vor propune initierea de actiuni comune de promovare comerciala externa si acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale in mai multe raioane din Republica Moldova.

Asa cum a rezultat din precedenta intalnire a celor doi prim-ministri, Guvernul Romaniei urmareste cu preocupare situatia financiara dificila prin care trece in prezent Republica Moldova si incurajeaza initiativele Guvernului de la Chisinau pentru asanarea si stabilizarea sectorului bancar precum si pentru incheierea unui acord cu FMI. Aceste subiecte vor fi de asemenea abordate in cadrul sedintei de la Neptun a celor doua guverne.

Este de asteptat ca pe agenda convorbirilor in plen, in cadrul intalnirilor separate ale primilor-ministri Victor Ponta si Valeriu Strelet precum si in discutiile sectoriale ale ministrilor de resort, sa fie incluse aspecte recente ale evolutiilor in parcursul european al Republicii Moldova precum si teme regionale de actualitate care preocupa cele doua tari. Reprezentantii Guvernului Romaniei vor exprima sustinerea puternica pentru continuarea parcursului catre Uniunea Europeana al Republicii Moldova si indemnul la consolidarea stabilitatii politice, economice si sociale, in baza normelor si exigentelor europene privind functionarea statului de drept si a mecanismelor democratice.

Initial, Victor Ponta a spus ca aceasta sedinta va avea loc la Tulcea. "Cu siguranta va fi o sedinta comuna, impreuna cu Guvernul Republicii Moldova, i-am adresat invitatia noului premier, a zis da, nu avem inca data stabilita. I-am zis sa ne grabim cat e vremea frumoasa si sa nu fie prea frig. A fost o sedinta la Iasi, dupa aceea la Chisinau, si urmatoarea ar fi trebuit sa fie la Bucuresti, dar n-am scapat ocazia sa propun Tulcea si sigur ca s-a bucurat", a spus Victor Ponta pe 28 august, dupa o vizita oficiala la Chisinau, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova.