Ambasada SUA la Bucuresti a transmis o pozitie pe tema statului de drept, la doua zile dupa ce CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru a face cercetari in privinta declaratiilor lui Victor Ponta despre un procuror si la trei zile dupa ce premierul a fost trimis in judecatain dosarul privind contractele de consultanta de la Turceni si Rovinari.

Victor Ponta l-a atacat pe Facebook pe procurorul ce l-a cercetatFoto: Hotnews

In pozitia transmisa de misiunea diplomatica nu se face referire explicita la aceste evenimente, dar se subliniaza "rolul important pe care il indeplinesc institutiile independente ale statului de drept intr-o democratie sanatoasa. Respectarea si protejarea acestei independente e responsabilitatea tuturor actorilor si institutiilor statului."

"Asa cum am precizat in trecut: Institutiile judiciare si cele ale statului de drept trebuie sa isi poata ‎desfasura activitatea complet independent. Atat principiul unui proces echitabil, cat si legislaţia romaneasca trebuie respectate intru totul", mai arata sursa citata.

Prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat vineriConsiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile facute joi pe Facebook de Victor Ponta sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, informeaza un comunicat DNA.

CSM a luat act de solicitarea procurorilor DNA si a sesizat Inspectia Judiciara.

Victor Ponta a scris pe Facebook joi ca "(...) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!"

DNA l-a trimis in judecata joi pe Victor Ponta in dosarul privind contractele de consultanta de la Turceni si Rovinari.DNA il acuza pe premierul Ponta de trei infractiuni: fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor.