Un nou protest a avut loc, sambata seara, pe terenul alocat de Guvern constructiei unei moschei, unde peste 200 de persoane au mers si au infipt 500 de cruci in cadrul unei procesiuni religioase, relateaza Mediafax.

Nou protest pe terenul pentru moschee, oamenii au infipt 500 de cruciFoto: Mediafax

Initiatorul acestei manifestari, Catalin Berenghi, imbracat in port popular, a declarat pentru Mediafax ca a organizat evenimentul alaturi de Catalin Ioan Gornic si ca au achizitionat crucile, in valoare de 6.000 de lei, din fonduri proprii, dar si cu ajutorul unei sponsorizari din America.

Ei au mai organizat un astfel de eveniment si luni seara, cand au fost sfintite si infipte 100 de cruci pe acelasi teren. Berenghi a spus ca unele dintre aceste cruci au fost scoase din pamant si chiar vandalizate sau furate, precizand ca a depus o plangere penala la Sectia 2 de Politie pentru pentru profanarea unui simbol crestin, furt si distrugere.

Cele 500 de cruci au fost aduse, sambata seara, intr-o duba, iar oamenii au inceput sa se adune dupa ora 18.00 pentru procesiunea anuntata pe Facebook de Berenghi.

El a sustinut ca, prin ridicarea unei moschei, pe acest teren, care ar fi apartinut martirilor Brancoveni, este umbrita jertfa voievozilor romani care au luptat impotriva otomanilor.

"Romanii fac acest gest pentru ca ambasadorul Turciei a dat o declaratie prin care spunea ca daca poporul nu doresste aceasta mega-moscheea ea nu se va mai face. Dupa cum bine vedeti poporul nu doreste. (...) Nu este un real pericol, dar noi nu avem nevoie de aceasta super moschee aici in centrul Bucurestilui, intre SNSPA, caminele de la Agronmie, Romano-Americana. Chiar nu avem nevoie. Da, suntem de acord, cele 17 (moschei) care sunt sa se renoveze, sa fie functionale, sa intre in legalitate si cu asta basta, nimic mai mult", a spus Berenghi.

La manifestare au fost prezenti trei preoti si oameni de toate varstele, unii veniti cu copiii, imbracati in costumase traditionale.

Una dintre mamele prezente, care a venit cu fetita ei de un an si patru luni, a declarat ca Ridicarea mega moscheii in capitala este "usor periculoasa" pentru ca "este riscant sa se adune 1000 - 2000 de musulmani pe-aici".

"Va dati seama, e de-ajuns sa-i supere cineva si riscam sa ne trezim cu tot felul de chestii, mai stiu eu ce atentate sau nu stiu ce", a spus femeia, adaugand ca o astfel constructie n-ar trebui ridicata pe pamant romanesc.

Un barbat prezent la eveniment, care s-a recomandat drept profesor doctor Daniel Mihai de la Colegiul National de Arte "Regina Maria" din Constanta, a interpretat la vioara "Balada" lui Ciprian Porumbescu.

Oamenii au rostit apoi in cor "Tatal nostru", tinand fiecare cate o cruce, iar preotii au oficiat o slujba.

Unul dintre ei, care s-a recomandat drept monahul Timotei, a spus ca ar trebui sa ia atitudine inaltii prelati ai BOR, de la patriarh si pana la ultimul monah si frate.

"Patriarhul, dimpotriva, a respins aceasta actiune. Pentru ca este partas la asa ceva. Aceeasi chestiune se intampla si cu cardurile biometrice, buletine cu cip, Acesti ierarhi nu sunt adevaratii slujitori ai lui Hristos, ci slujitori ai masoneriei", a spus preotul.

Un alt participant la manifestare, Florin Sandru, care a spus ca este doctor in istorie si lucreaza la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, a spus ca "sunt moschei destule la noi in tara iar noua nu ne trebuie moschei si scoli islamiste aici".

"Inseamna islamizarea. Vrei sa faci biserica cea mai mare, tinerii pleaca din tara, apoi aduci...n-o sa mai fie tara romanilor, va fi un conglomerat. Nu se poate. Am optat sa fim un stat national!", a spus barbatul.

100 de cruci de lemn au fost sfintite si montate pe teren si luni, 14 septembrie

100 de cruci de lemn au fost sfintite si montate pe teren si luni, 14 septembrie

Foto: Mediafax

Patriarhia Romana a transmis in acesta saptamana un comunicat, dupa manifestarea similara de luni seara, in care a aratat ca "actiunea provocatoare organizata luni seara contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe si Legii Cultelor 489/2006 care stipuleaza ca in Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase".

Patriarhia a mai precizat ca cei trei preoti care au luat parte si atunci la eveniment nu au statut canonic, fiind vorba de un preot pensionat din Bucuresti, prezent acolo fara binecuvantarea Bisericii (care va fi cercetat pentru incalcarea regulamentelor bisericesti), precum si doi monahi, unul exclus din obstea manastirii Petru Voda, judetul Neamt, iar celalalt, din judetul Vaslui.

In luna august, Catalin Berenghi a initiat o alta actiune de protest: mai multe persoane au adus, pe acelasi teren, sapte purcei vii vopsiti cu rosu, galben si albastru, precum si doua carcase de porci congelate, pe care le-au ingropat acolo, in ideea ca astfel, potrivit legii musulmane, moscheea nu se va mai construi.

Guvernul a adoptat, in 27 mai, o hotarare in care a prevazut sa ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri patrati in Bucuresti, pe o perioada de 49 de ani, pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat langa Centrul Expozitional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimata la patru milioane de euro.

Singura conditie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani. Fondurile pentru constructie vor fi asigurate de catre statul turc.