Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a declarat sambata ca, in contextul crizei imigrantilor, poate fi un avantaj faptul ca Romania nu este inca membra in spatiul Schengen, informeaza Agerpres.

Ministrul de externe olandez Bert Koenders s-a intalnit cu Bogdan AurescuFoto: MAE

Trebuie mentionat ca Olanda a fost una dintre cele cateva tari care s-au opus intrarii Romaniei in spatiul de circulatie libera.

"Am impresia ca majoritatea rutelor imigrantilor nu ajung in Romania, probabil ca este un avantaj ca nu sunteti inca membri ai spatiului Schengen. Dar asta nu intra in discutia generala de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat in viitor", a spus ministrul olandez de Externe, dupa consultarile de la Bucuresti cu omologul sau, Bogdan Aurescu.

El a adaugat ca exista perspective pozitive in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen, dar nu poate preciza in ce moment se va lua o decizie comuna a tuturor statelor membre UE in acest sens.

"Proiectul zonei Schengen inca exista, nu a murit. Ceea ce facem acum in Europa se bazeaza pe cooperare pentru a ne asigura ca punem in aplicare acordul Schengen. Nu inseamna ca nu exista tensiuni, cum vedem acum in criza refugiatilor, spuneam ca, din punct de vedere temporar, este un avantaj pentru Romania ca nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung, trebuie sa fie decis de Consiliul European in baza aspectelor juridice si asupra stadiului de pregatire a Romaniei si trebuie sa aplicam mecanismele de verificare pe care le avem. Credem ca exista perspective pozitive, nu stiu insa in ce moment se va decide de catre toate tarile impreuna", a precizat oficialul olandez.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a cerut vineri stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiatilor, afirmand ca statele central si est-europene care se opun propunerii au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel ca acum trebuie sa asume responsabilitati.