Imaginile cu scutierii unguri ce au tras tunuri de apa si gaze lacrimogene in migrantii de la frontiera cu Serbia au revoltat activistii pentru drepturile omului, insa primarul unui mic orasel din sudul Ungariei se arat ingrijorat ca tara sa pare prea primitoare cu cei care fug de razboiaie si saracie, scrie The New York Times.

Clip de actiune pentru a speria migrantii ce vor in UngariaFoto: Captura YouTube

Dupa simularea unei scene de urmarire filmata din aer - in care s-au folosit un elicopter, o motocicleta si doi barbati solizi calare - Toroczkai, primarul din Asotthalom, utilizeaza Google Maps pentru a arata ca ruta terestra din Serbia pana in Germania este mai lunga prin Ungaria decat prin Croatia si Slovenia.

Nu mentioneaza insa si ca trece prin mult mai multe zone muntoase.

"Ungaria este alegerea gresita", spune el la sfarstitul clipului. "Asotthalom e cel mai rau".

Clipul, ce a fost promovat si de aliatii lui Toroczkai din partidul de extrema dreaota Jobbik, a adunat aproape un milion de vizualizari pe Youtube si comentarii admirative.

Inainte sa fie ales primar al oraselului cu circa 4.000 de locuitori din apropierea granitei cu Serbia, Toroczkai era cunoscut pentru viziunile sale extremiste ca lider al Miscarii Tineretului din cele 64 de Comitate, ce vrea ca Ungaria sa ceara teritoriile cedate dupa Primul Razboi.

In propaganda sa online, miscarea tradeaza slabiciunea pentru manifestatii in zone rurale si pancarde fasciste: