Scopul introducerii institutiei acordului de recunoastere a vinovatiei nu a fost atins, procedura fiind aplicata anul trecut la mai putin de 5% dintre cei trimisi in judecata, potrivit unui raport intocmit de un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Agerpres.

"O institutie care s-a dorit sa aiba efecte benefice in ce priveste celeritatea solutionarii cauzelor de catre procurori si care sa genereze costuri mult mai reduse pentru stat si parti prin aplicarea ei este acordul de recunoastere a vinovatiei. Insa, in prima perioada de aplicare a institutiei, scopul asumat de redactorii codurilor penale inca nu a fost atins: numarul inculpatilor persoane fizice cu privire la care a fost intocmit acord de recunoastere a vinovatiei a fost de 2.235 in 2014, ponderea ocupata in numarul total al inculpatilor trimisi in judecata (50.342 persoane fizice) fiind de 4,43%", se apreciaza in in raportul care analizeaza impactul noilor coduri - Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala.

Raportat la numarul dosarelor cu care parchetele au sesizat instantele in anul 2014, in 1.979 de cazuri sesizarea s-a facut prin acord de recunoastere a vinovatiei, ceea ce reprezinta 5,40% din total.

Rolul comisiei care a intocmit raportul a fost de a analiza impactului noilor coduri asupra activitatii instantelor si parchetelor, apoi sa inainteze CSM recomandari in vederea eficientizarii si imbunatatirii activitatii instantelor si parchetelor.

Analiza a fost realizata pe cinci paliere (obiective), legate intre ele. Obiectivele cuprind un istoric anterior intrarii in vigoare a noilor coduri, un istoric dupa intrarea in vigoare, o analiza a datelor statistice si a dinamicii activitatii instantelor si parchetelor in raport cu perioada de trecere de la vechile coduri la noile coduri, infrastructura si concluziile/recomandarile grupului de lucru.