Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat joi, la Brasov, ca i se pare 'straniu' faptul ca, in unele judete, la 80% din licitatiile din domeniul forestier, se prezinta un singur participant, potrivit Agerpres.

'Aici, avem, pe langa interesul pentru protectia mediului si cel al desfasurarii activitatii economice, si interesul statului, ca proprietar de paduri, ca proprietar de resurse, sa obtina un venit cat mai bun. Atunci, vrem sa ne asiguram ca partea de licitatii nu distorsioneaza concurenta intre actorii prezenti pe piata, si doi, ofera stabilirea unui pret corect pentru resursa publica pe care o vinde. Este surprinzator sa avem judete in care vedem 80% din licitatii cu un singur participat. Este straniu, intr-o industrie unde exista o droaie de firme mici si mijlocii care cauta lemn, sa cred ca unele judete, la 80% licitatii, sunt atat de neinteresante incat o singura firma doreste sa vina sa participe', a subliniat presedintele Consiliului Concurentei intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca a discutat cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor pentru a se interzice vanzarile prin licitatii cu un singur ofertant si ca, in prezent, in cazul licitatiilor cu un singur ofertant exista posibilitatea negocierii, pentru ca pretul sa scada. Daca exista suspiciuni ca sunt firme care s-au comportat incorect in aceste licitatii gen 'eu merg la o licitatie tu mergi la alta', atunci firmele respective vor fi sanctionate, a adaugat Chiritoiu, mentionand ca, momentan, nu exista investigatii declansate pe aceasta zona.

'Trebuie sa asiguram conditii corecte in piata pentru toti agentii economici. Atunci cand, in piata, e un agent economic ca Romsilva, care are o pozitie foarte importanta pe partea de detinere de resursa lemnoasa, dar in acelasi timp activeaza si pe piata prelucrarii lemnului, trebuie sa ne asiguram ca nu este o discriminare', a aratat Bogdan Chiritoiu, mentionand ca Romsilva ar putea sa introduca lemnul in prelucrare cu un cost similar celui rezultat din licitatie, pentru ca produsul finit sa nu aiba un avantaj incorect.

El a afirmat ca ar vrea ca 'Romsilva sa se comporte ca orice alt agent economic de pe piata' si ca 'exista parghii legislative pentru a impune aceasta solutie'.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a participat, cu ocazia Zilei Forestierului, la prima editie a Targului International Forest Romania, desfasurata in localitatea Zizin de langa Brasov