Victor Ponta i-a amenintat pe inspectorii fiscali care solicitau in 2011 documente de la cabinetul sau de avocatura cu sesizari penale, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA. Ponta era la vremea respectiva lider PSD, partid aflat in opozitie, si declansase o serie de atacuri la seful ANAF de atunci, Sorin Blejnar. Potrivit procurorilor, Ponta si Sova ar fi decis sa falsifice o serie de documente pentru a dovedi ca s-au prestat o serie de servicii intre cele doua cabinete de avocatura, care in realitate nu ar fi existat. Premierul Victor Ponta a fost trimis, joi, in judecata in dosarul Turceni Rovinari sub acuzatia de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata si spalarea banilor.

Redam mai jos fragmentul din rechizitoriu care se refera la amenintarile lui Victor Ponta

"Faptele inculpatului Ponta Victor-Viorel care, în luna august 2011, şi-a însuşit prin aplicarea semnăturii personalizate şi a ştampilei cabinetului de avocat Ponta Victor-Viorel, 16 înscrisuri (întocmite de coautorul Şova Dan-Coman) denumite fiecare „Raport privind activităţile desfăşurate în perioada ... ” (s.n. se menţionează în fiecare înscris perioada eferentă unei luni din cele 16 pentru care s-au prestat activităţile în temeiul convenţiei de conlucrare profesională încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” şi cabinetul de avocat 81 „Ponta Victor-Viorel”) în cuprinsul cărora este prezentată o stare de fapt

inexistentă în sensul că inculpatul Ponta Victor-Viorel a prestat un număr de 36 activităţi juridice în temeiul respectivei convenţii de conlucrare, înscrisuri folosite de inculpat la data de 23.08.2011 în faţă organelor fiscale în cadrul controlului fiscal efectuat de ANAF – AFP Sector 1 în vederea producerii de consecinţe juridice, întrunesc elementele constitutive a 16 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată (...)

(...) Pentru a justifica intarzierea depunerii documentelor inculpatul Ponta Victor-Viorel a aratat in cuprinsul adresei faptul ca nu avea neaparat obligatia prezentarii respectivelor documente invocand disp. art. 59 din Codul de Procedura Fiscala, in legatura cu posibilitatea avocatului de a refuza furnizarea unor informatii in anumite conditii.

In realitate, refuzul initial de a pune la dispozitie documentele solicitate a fost datorat faptului ca inscrisurile respective, efectiv nu existau, iar Ponta Victor - Viorel si Sova Dan-Coman au ezitat sa le intocmeasca imediat, sperand ca inspectorii vor finaliza controlul si in lipsa acestora.

Din corespondenta purtata pe calea adreselor intre inculpatul Ponta Victor-Viorel si inspectorii fiscali in timpul efectuarii controlului rezulta ca acesta le-a transmis agentilor statului ca va seisza instanta de judecata si parchetul in situatia in care actul de control nu va fi incheiat cat mai curand, sperand prin aceasta actiune ca inspectorii vor renunta la solicitare.

Cu toate acestea, inspectorii au insistat si i-au transmis inculpatului Ponta Victor -Viorel ca nu pot incheia controlul fara respectivele documente justificative.

Avand reprezentarea faptului ca, in lipsa acelor documente organele fiscale pot constata posibile fapte de evaziune fiscala, sau alte fapte de natura penala, Ponta Victor - Viorel s-a inteles cu Sova Dan - Coman sa intocmeasca si sa falsifice documentele in modalitatea descrisa mai sus pe care ulterior cei doi le-au folosit in fata organelor fiscale"