Misiunea de evaluare MCV la Bucuresti s-a intalnit cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2015, 14:13 Actualitate | Esenţial

Expertii Comisiei Europene, aflati in misiune de evaluare a progreselor Romaniei in domeniul reformei justitiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, s-au intalnit joi cu reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii. Din partea CSM au participat la intalnire Marius Tudose (presedintele Consiliului), Bogdan Gabor (vicepresedinte) si Gheorghe Muscalu (membru al Consiliului), precum si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, potrivit Agerpres.

Reprezentantii CSM au prezentat progresele realizate in indeplinirea rolului constitutional de garant al independentei justitiei, colaborarea interinstitutionala cu toti factorii de decizie in domeniul reformei judiciare, fiind subliniata buna colaborare intre CSM, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Public, in special in coordonarea activitatii de pregatire a sistemului judiciar pentru implementarea noilor coduri si a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.

De asemenea, au fost punctate masurile esentiale luate pentru consolidarea, eficientizarea si cresterea transparentei sistemului judiciar, dar si pentru cresterea increderii justitiabililor si a societatii civile, in general, in justitie. "In contextul intensificarii din ultima perioada a atacurilor la adresa independentei sistemului judiciar roman, independentei, impartialitatii si reputatiei judecatorilor si procurorilor, expertii Comisiei Europene au subliniat necesitatea de a se identifica si aplica masuri pentru o aparare mai eficienta a acestora, inclusiv prin sustinerea unor dezbateri publice cu reprezentantii celorlalte puteri in stat si mass-media", se arata intr-un comunicat al CSM.

Au fost prezentate situatia in domeniul raspunderii disciplinare a magistratilor si rezultatele analizei de etapa a impactului noilor coduri civile si penale asupra activitatii instantelor si parchetelor, in special aspecte practice ale aplicarii dispozitiilor din Codul de procedura civila referitoare la procedura regularizarii cererilor de chemare in judecata.

Referitor la demersurile pentru continuarea reformei sistemului judiciar roman, au fost mentionate propunerile legislative in curs, in principal propunerile de modificare a legii privind statutul magistratilor, avand ca obiect adoptarea unor noi modalitati de acces in profesia de judecator si procuror, vechimea in magistratura necesara pentru a promova in functie, promovarea in functii de conducere si procedurile de numire la nivel inalt, propuneri aflate in prezent in dezbaterea adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor.

Cea de a doua parte a intalnirii, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, a fost dedicata discutarii unor probleme de management in cadrul sistemului judiciar, Planului de actiune privind implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 - 2010, masurilor privind redesenarea hartii judiciare, statutului grefierilor din instante si parchete, trecerea unor atributii jurisdictionale din competenta magistratilor in cea a grefierilor, situatia cererilor de chemare in judecata repetitive dintre cetateni si institutii ale administratiei publice si punerea in executare a hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

La finalul intalnirii, au fost subliniate principalele directii de actiune de indeplinit in urmatoarea perioada, acestea vizand apararea independentei sistemului judiciar, cresterea gradului de integritate si responsabilitate, eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, continuarea implicarii active in reformarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

516 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă