Guvernul a transmis presei un comunicat care face trimitere la cateva declaratii facute de oficiali ai statelor UE, ai institutiilor UE si alte organisme internationale prin care acestia dezaproba refuzul Ungariei de a lasa imigrantii sa patrunda pe teritoriul sau. "Guvernul Romaniei reitereaza pozitia conform careia constructia unui gard, la granitele Ungariei cu vecinii sai, care sa opreasca fluxul de imigranti este neconforma cu normele Uniunii Europene. Aceasta pozitie a Guvernului Romaniei, cu privire la tratamentul aplicat imigrantilor de autoritatile maghiare, este in acord cu cele exprimate de statele UE, institutiile UE si alte organisme internationale", se arata in comunicat. Reamintim ca premierul Victor Ponta se afla de trei zile in mijlocul unui schimb de replici dure cu oficiali ai Ungariei.

"Reamintim faptul ca autoritatile maghiare au primit critici in ultimele zile atat de la organizatiile care vegheaza la respectarea drepturilor omului, cat si de la reprezentanti ai unor state ale Uniunii Europene si ai unor institutii europene si internationale. Guvernul Romaniei considera ca fundamentala respectarea normelor europene, a drepturilor omului, de catre fiecare dintre statele UE, dar nu numai. De asemenea, Guvernul Romaniei considera reactiile oficialilor maghiari, la opiniile exprimate de catre autoritatile de la Bucuresti, ca fiind total nejustificate. Mai jos atasam opiniile exprimate de oficiali ai unor state UE si de oficiali ai institutiilor UE si ai institutiilor internationale, cu privire la actiunile recente ale Ungariei. Vom continua un dialog cu toti partenerii europeni pentru a gasi cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei situatii si pentru depasirea, in spirit european, a provocarilor aparute in ultimele luni", se arata in comunicatul Guvernului.

  • Declaratiile selectate de Guvern

Ban Ki-moon, secretar general al ONU: "Am fost scandalizat sa vad cum sunt tratati acesti refugiati si imigranti, este inacceptabil". "Nu este acceptabil (tratamentul aplicat imigrantilor in Ungaria). Toate tarile au probleme interne dar din moment ce sunt persoane care se refugiaza din cauza razboiului si a persecutiilor trebuie sa manifestam compasiune si spirit de conducere".

Agentia ONU pentru Refugiati, care afirma ca zidul "de protectie" reprezinta o incalcare flagranta a dreptului international de a solicita azil.

Natasha Bertaud, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene: "Comisia Europeana nu promoveaza construirea zidurilor de aparare si incurajeaza statele membre sa gaseasca masuri alternative. Nu cu mult timp in urma, am daramat ziduri in Europa. Nu ar trebui sa le construim din nou"

Premierul croat, Zoran Milanovic: "Eu nu sunt de acord cu politica Budapestei si o consider nociva si periculoasa .Zidurile care se ridica nu doar ca nu vor opri pe nimeni, ba mai si trimit un mesaj ingrozitor si periculos (...) Sarma ghimpata in Europa secolului al XXI-lea nu reprezinta niciun fel de raspuns, este doar o amenintare"

Premierului sarb, Aleksandar Vucici: "Sunt surprins si socat, vom discuta despre aceasta decizie cu colegii nostri ungari. Solutia nu este sa ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovata de situatia creata de imigranti, nu suntem decat o tara de tranzit. Este Serbia vinovata de situatia din Siria?" Premierul a mai pus intrebarea daca tara sa trebuie, "la randul ei, sa ridice ziduri la granita cu Macedonia si Bulgaria?", tari vecine de unde ajung in Serbia imigranti clandestini care vor sa ajunga in tarile occidentale din UE. "Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu inteleg aceasta decizie si intentionez sa discut despre asta cu partenerii nostri din cadrul UE".

Aceste declaratii au fost facute miercuri in urma declansarii unor incidente la granita sarbo-ungara. Migrantii au rupt gardul de sarma construit de unguri, aruncand cu pietre si alte obiecte in polisti. In schimb, politia ungara a intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa.