Ungaria planuieste sa construiasca un gard lung de 70 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu Romania pentru a preveni intrarea imigrantilor clandestini, a declarat joi ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto pentru postul public de radio Kossuth, potrivit Mediafax.

Extensia gardului la granita Ungariei cu RomaniaFoto: Hotnews

Szijjarto a anuntat inca de marti intentia Guvernului ungar de a construi un gard pe un segment "rezonabil" al frontierei cu Romania. Anterior, MAE maghiar anuntase ca gardul de sarma ghimpata s-ar intinde de la granita Ungaria - Serbia - Romania pana la raul Mures, adica circa 26 de km.

Explicand aceasta decizie, ministrul a precizat ca traficantii de persoane care actioneaza de-a lungul frontierei cu Serbia isi schimba ruta din cauza gardului construit acolo, iar presiunea ar urma sa se mute in directia Romaniei.

Gardul va incepe de la granita dintre Ungaria, Serbia si Romania, a adaugat el.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a transmis ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale UE si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european, precizand ca aceasta pozitie a fost comunicata partii ungare.