Numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale, au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.

Ilie Sarbu, in mijlocul parlamentarilor de la toate partideleFoto: AGERPRES
  • UPDATE (20:40) Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul Vass, pentru HotNews.ro: "Lucram in prezent cu juristii pentru a face o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la cele doua numiri aprobate azi in Plenul Parlamentului. (n.a Ilie Sarbu la Curtea de Conturi si Gabriela Boca la ASF). In ambele cazuri, lipsa experientei necesare este argumentul pe care il vom folosi. Sesizarea Curtii Constitutionale trebuie facuta in termen de 48 de ore de la votul din Plen.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani. Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • Art. 47, alineatul 2. "Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica"
  • Art. 49, alineatul 1. "Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori."

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in 1975 si diverse cursuri de marketing/management, unul inainte de 89, altul in 90 si un curs de finante banci in 1994, in Germania. Acestea nu pot fi considerate in studii superioare in economie, nici experienta ceruta de lege, si anume "vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite". In ce priveste "pregatirea profesionala temeinca", aceasta este o expresie suficient de vaga pentru a putea judeca daca Sarbu indeplineste aceasta conditie sau nu, insa nu aceasta este problema.

"Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime, Parlamentul l-a numit ilegal", au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite ar fi presupus ca Ilie Sarbu sa activeze in domeniul economic, or acesta a ocupat functia de ministru si functii politice dupa 2000 pana in prezent.

Hotararea de numire a lui Ilie Sarbu, adoptata cu 290 de voturi "pentru" si 108 "impotriva", poate fi atacata la Curtea Constitutionala. De notat ca opozitia nu a ridicat obiectii de natura legala, dar au anuntat dupa validarea in comsii ca daca va fi votat de plen vor face contestatie la Curtea Constitutionala. Opozitia a invocat dosarul lui Sarbu la DNA, dar nu acesta reprezinta impedimentul legal. Dupa votul din plen, copresedinta PNL, Alina Gorghiu, a criticat numirea, dar n-a pomenit nimic de contestatie la Curte.

N-ar fi prima data cand Curtea se pronunta pe neindeplinirea conditiilor de numire in diferite functii.

Prin decizia 251 din aprilie 2014, Curtea Constitutionala a admis o contestatie impotriva numirii lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Acestia trebuie sa abia o exerienta profesionala in domeniul financiar al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor de lunga durata, or Ciorbea nu avea aceasta experienta.

Prin decizia 389 din iulie 2014, Curtea Constitutionala a admis o alta contestatie impotriva numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte, tot din cauza ca nu indeplinea conditia de 9 ani vechime.

Pe de alta parte, Ilie Sarbu este cercetat penal in dosarl retrocedarilor, cauza sa fiind disjunsa din dosarul in care a fost trimis in judecata Viorel Hrebenciuc. Cercetarile nu au fost inca finalizate. Legea nu prevede insa vreo interdictie in aceasta privinta.