Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de Romania si considera ca este vorba de o incercare a Ungariei de a atrage tara noastra intr-o ''disputa artificiala'', informeaza Agerpres.

Tensiunile romano-ungare au escaladat rapid saptamana aceasta dupa ce luni Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bata. Budapesta i-a cerut sa inceteze cu minciunile, premierul roman a vorbit apoi de atitudini care aduc aminte de nazism. Disputa a continuat si miercuri, dupa ce dimineata ministrul de externe ungar a spus ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa discursul lui Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.

"Exista un tip de abordare care noua ni se pare ca este inadmisibil in relatiile intre doua state membre ale UE si in acelasi timp doi parteneri strategici, mai ales ca suntem doi vecini care avem interese comune in regiune si ar trebui sa actionam impreuna, mai ales in contextul acestei crize europene cu privire la migratie. Ori abordarea partii ungare, care a inceput acest dialog prin acest anunt public facut ieri in ceea ce priveste intentia de a construi un gard la frontiera romano-ungara, este un mod de abordare a acestei probleme care nu o rezolva. Noi am reactionat imediat in cursul zilei de ieri si am aratat inclusiv la momentul in care s-a transmis aceasta intentie a partii ungare, am informat partea ungara ca aceasta abordare este o abordare care nu corespunde spiritului european si care, cu siguranta, nu corespunde nici Parteneriatului Strategic intre tarile noastre", a spus Aurescu, la Parlament.

El a explicat ca insarcinatul cu afaceri roman la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci initiativa a apartinut MAE roman.

"Am trimis insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera aceasta pozitie a partii romane si pentru a solicita explicatii suplimentare cu privire la aceasta intentie si cu acea ocazie s-au transmis acele nemultumiri pe care partea ungara le are fata de o declaratie pe care primul-ministru a facut-o la Targu Jiu", a aratat Aurescu.

Potrivit ministrului, "partea ungara in continuare foloseste aceasta dezinformare legata de modul in care un diplomat roman este convocat".

"Constatam ca se continua acest limbaj care este inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de partea romana si constatam ca este vorba de o incercare a partii ungare de a ne atrage intr-o disputa artificiala in asa fel incat sa se atenueze, cel mai probabil, perceptia care se contureaza cat mai mult de autoizolare pe care Ungaria o are in cadrul UE, ca urmare a actiunilor pe care le intreprinde", a mai spus Aurescu.

El a mentionat ca a informat Comisia Europeana cu privire la intentia partii ungare de a construi un gard intre Romania si Ungaria, intentie care, in opinia sa, nu se bazeaza pe niciun fel de elemente reale.

"Nu exista, din informatiile pe care le avem din partea MAI, o crestere a fluxului de persoane la frontiera sarbo-romana. Prin urmare nu exista nicio justificare pentru acest tip de abordare", a conchis Aurescu.