12.04 Premierul Victor Ponta a declarat ca va continua sa spuna ce se intampla in tara vecina in privinta migrantilor "indiferent de atitudinea sau supararea liderilor de la Budapesta" si a sustinut ca "ei se certa cu toti liderii europeni". "Realitatea este cea pe care o prezentati dumneavoastra (media n. red): garduri, caini si arme. Si am rezolvat problema refugiatilor? N-am rezolvat-o"

Victor PontaFoto: AGERPRES

10.31Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a condamnat ferm miercuri dimineata afirmatiile facute de premierul Victor Ponta, potrivit carora unii decidenti politici ungari nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria sau Libia", relateaza MTI, citata de Mediafax.

"Ieri, Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si prin declaratiile sale irationale a jignit intreaga Ungarie. Politicienii europeni civilizati nu formuleaza astfel de calomnii salbatice. Remarcile sale ... au o singura explicatie: el si-a pierdut complet pozitia in politica interna romana", a subliniat Szijjarto intr-un comunicat.

Relatiile cu Ungaria, deja tensionate dupa anuntul privind construirea unui gard la granita cu Romania, dupa cel de la granita sarba, au cunoscut o noua depreciere in urma declaratiilor facute de premierul Victor Ponta, care a acuzat luni autoritatile de la Budapesta ca ii trateaza pe refugiati "cu bata si inseriat". Diplomatia ungara a reactionat dur vorbind despre afirmatii "extremiste si mincinoase", dar nici Victor Ponta nu s-a lasat mai prejos si a acuzat oficiali guvernamentali din tara vecina ca sunt "o rusine" pentru Europa.

De notat ca nu este pentru prima oara cand Ponta incearca sa tensioneze relatiile romano-ungare prin declaratii facute in momente delicate sau cu caracter electoral.

Totul a pornit de la o declaratie facuta luni de Victor Ponta, in care incerca sa argumenteze ca Romania nu poate primi mai mult de 1.800 de refugiati.

"Problema tine de capacitatea noastra logistica de a-i trata pe acei oameni ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si inseriati. Nu sunt de acord cu asta. Domnul Basescu s-a pus in fruntea unui sentiment urat si oribil care exista in toate societatile, si anume un sentiment xenofob. E foarte bine sa facem o dezbatere, dar pe noi cade sarcina sa rezolvam problema. O sa-i tratam pe acei oameni ca si pe noi", spusese luni Victor Ponta, citat de Adevarul.

Nu este clar la ce s-a referit Victor Ponta cand a vorbit despre inserierea refugiatilor, dar Cehia a fost recent in centrul criticilor dupa ce a scris numere pe mainile migrantilor aflati in mai multe trenuri, intr-un gest care a amintit de procedura folosita de nazisti pentru a identifica prizonierii evrei din lagarele de concentrare.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Victor Ponta, afirmatii extremiste si mincinoase

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a replicat dur si i-a cerut premierului Ponta sa inceteze sa mai lanseze minciuni la adresa Ungariei.

Peter Szijjarto a apreciat, potrivit agentiei ungare de stiri MTI, preluata de magyaridok.hu, ca probabil crizele politice interne care au zguduit pozitia lui Victor Ponta il fac pe acesta sa faca declaratii "extremiste si mincinoase".

"Minciuni sfruntate si o pozitie nedemna pentru un lider politic al secolului 21", se arata intr-un comunicat al MAE ungar, potrivit traducerii Digi 24.

Insarcinatul cu afaceri roman de la Budapesta a fost convocat pentru a oferi explicatii, informeaza Mediafax, citand MTI.

"Domnul Victor Ponta a facut recent declaratii inadecvate despre modul in care Ungaria gestioneaza criza imigrantilor", precizeaza Ministerul ungar de Externe. Levente Magyar, secretar de stat pentru Comert Exterior si Afaceri Externe in MAE ungar, a exprimat "surprinderea" in legatura cu "incercarile constante ale lui Victor Ponta de a-si salva controversata sa pozitie morala prin minciuni antiungare", subliniaza diplomatia de la Budapesta.

Victor Ponta: In Ungaria sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia

Victor Ponta a raspuns initial pe Facebook, sustinand ca nu doreste sa raspunda la aceste "provocari" dar acuzand oficiali guvernamentali din tara vecina "sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minoritatilor de toate tipurile" si comportamentul din criza refugiatilor.

"NU doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari - dar cititi relatarea de mai jos (doua linkuri la articole din Adevarul si Mediafax, n.r.) si veti intelege indignarea pe care o simt, ca om si cetatean european, fata de mentalitati si atitudini pe care Europa le-a vazut doar in anii 1930-40!!!", a scris Ponta, pe contul lui de Facebook.

El sustine ca, la fel ca alti politici europeni, are "datoria" sa atraga atentia si sa sanctioneze "comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria" care sunt "o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene" prin "atitudinile antisemite", "tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in criza refugiatilor!"

"Sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati!", acuzat Ponta, afirmand ca el crede in "solidaritate, in solutii rationale si sustenabile, si mai ales in superioritatea valorilor europene", iar "ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!".

In cursul serii, Ponta a fost invitat la Antena 3, unde subiectul principal l-a constituit Ungaria.

Daca Mihai Gadea l-a numit pe Viktor Orban oaia neagra a Europei, un dictator, Ponta s-a intrebat ce s-ar intampla daca militarii maghiari se apuca si trag sau ucid niste copii sau niste femei, intr-un discurs in care a facut mai multe referiri la nazism.

Kelemen Hunor despre gardul de la granita: Nu trebuie sa ne isterizam, nu e impotriva Romaniei

In disputa a intervenit si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care considera ca autoritatile romane nu trebuie sa aiba o "abordare sentimentala" in legatura cu intentia Ungariei de a construi un gard la granita. Liderul UDMR afirma ca trebuie sa se inteleaga ca aceasta solutie nu este indreptata impotriva Romaniei sau a cetatenilor romani, el aratand ca gardul ar putea chiar sa ajute tara noastra sa nu devina o ruta intens tranzitata de catre migrantii care vor sa ajunga in spatiul Schengen, potrivit Agerpres.

"In primul rand, vreau sa subliniez, sa spun, ca nu trebuie sa ne isterizam, sa luam toata chestia asta ca ceva impotriva Romaniei si nu trebuie sa se foloseasca pentru a agrava oricum relatiile nu prea bune dintre cele doua guverne, pentru ca nu este cazul. (...) Eu cred ca orice abordare sentimentala, viscerala nu e in regula. Trebuie sa vedem partea rationala, sa vedem de ce am ajuns aici si trebuie sa stim si sa spunem acest lucru, ca nu este impotriva noastra, nu este impotriva Romaniei, a cetatenilor romani si nu impiedica circulatia libera intre cele doua state, in interiorul UE", a declarat Kelemen Hunor.