Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca maniera Ungariei de a actiona in criza migrantilor, prin ridicarea unui gard la granita cu Romania, "este inadmisibila si contrara Parteneriatului Strategic".

"Prin aceste actiuni, partea ungara incearca sa atraga partea romana intr-o disputa artificiala, de natura a distrage atentia de la aspectele de fond ale problematicii migrantilor si de la efectul de auto-izolare pe care il au masurile promovate de partea ungara. MAE roman dezaproba ferm astfel de abordari", se arata intr-un comunicat al diplomatiei romanesti.

Potrivit sursei citate, Ambasada Romaniei la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, in cursul zilei de marti, o intrevedere pentru a "reitera pozitia ferma a Romaniei fata de intentia partii ungare de a ridica un gard la frontiera cu tara noastra si pentru a cere explicatii suplimentare referitoare la aceasta initiativa".

MAE precizeaza ca "ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european" iar aceasta pozitie "fusese comunicata partii ungare chiar la momentul transmiterii intentiei construirii gardului".

In contextul intrevederii solicitate de Ambasada Romaniei la Budapesta, explica MAE, partea ungara a informat asupra "nemultumirii legate de o declaratie a premierului roman privind maniera de tratarea a solicitantilor de azil de catre autoritatile ungare, aspect comunicat ulterior si la nivel public de partea ungara".

Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat ca partea ungara a avut o reactie similara fata de toti liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migrantilor de catre autoritatile ungare.