Refugiatii aflati in cautare de azil in Uniunea Europeana vor cauta, cel mai probabil, noi rute spre tarile occidentale, dupa ce Ungaria si-a sigilat granita cu Serbia si a decis sa pedepseasca cu inchisoarea migratia ilegala, sunt de parere reprezentantii Agentiei ONU pentru Refugiati. Urmatoarea ruta vizata de refugiati ar putea fi prin Croatia si Slovenia, catre Italia si Austria. Serbia, unde se afla mii de refugiati care incearca sa patrunda in Ungaria, nu este stat membru UE, insa are frontiere cu Romania si Croatia, care sunt tari membre. Slovenia se invecineaza cu Croatia, dar si cu Italia si Austria.

"Poate vom incerca prin Croatia, Slovenia si apoi de acolo spre Viena si Germania", a declarat Emad, un refugiat din capitala Siriei, Damasc, care a intrat in Macedonia din Grecia. "Nu stiu daca e un plan bun, dar trebuie sa incercam."

Melissa Fleming, purtator de cuvat al Agentiei ONU pentru Refugiati, a declarat ca institutia a discutat cu mai multe tari pe care este gata sa le ajute, insa nu le-a numit, pentru a nu sugera rute posibile.

Cel putin 200 de mii de refugiati extracomunitari au patruns anul acesta ilegal pe teritoriul Uniunii Europene prin Ungaria.

  • Ungaria a inasprit legislatia si si-a sigilat granita

Ungaria si-a inasprit legislatia impotriva migratiei ilegale, astfel ca de la miezul noptii de luni spre marti, traversarea ilegala a frontierelor tarii este considerata infractiune si se pedepseste cu trei ani de inchisoare si expulzarea din tara. Traficantii de persoane risca pedepse cu inchisoarea mai dure decat inainte. Cei care organizeaza astfel de operatiuni risca intre 10 si 20 de ani de detentie.

De asemenea, granita cu Serbia a fost sigilta in noaptea de luni spre marti, astfel ca imigrantii nu mai pot traversa frontiera dintre cele doua tari decat prin punctele oficiale de trecere.

Ultimul obstacol tehnic in calea imigrantilor, un vagon de tren dotat cu sarma ghimpata pentru a bloca frontiera, a fost amplasat la Roszke, pe linia de cale ferata Szeged-Subotita, luni seara. Locul in care linia de cale ferata Szeged-Subotita se intersecteaza cu granita si cu gardul construit de autoritatile ungare la frontiera cu Serbia era zona cea mai vizata de imigrantii clandestini care veneau dinspre Serbia. Mii de refugiati intrau in fiecare zi in tara prin aceasta bresa, dar de acum inainte acestia vor fi trimisi inapoi in Serbia.

De asemena, Guvernul Ungariei a anuntat ca a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania, pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, dupa cum a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters. Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures. Potrivit calculelor HotNews.ro, bazate pe distantele evidentiate de Google Maps, noul gard de sarma ghimpata pe granita maghiaro-romana va avea circa 26 de kilometri.

In aceste conditii, Agentia ONU pentru Refugiati se asteapta ca numarul refugiatilor de la frontiera Ungariei sa scada spectaculos, iar acestia sa se reorienteze spre alte rute.