Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, in cadrul unei conferinte pe tema diasporei romanesti, ca o solutie pentru diminuarea fenomenului "brain drain" care afecteaza puternic tara noastra este optimizarea mecanismelor pentru recunoasterea diplomelor si echivalarea studiilor, insa acest lucru se poate face doar daca exista vointa necesara. Seful statului a mai aratat ca autoritatile romane au datoria de a face ca munca in afara tarii sa fie "o chestiune de alegere, nu de necesitate". In ceea ce ii priveste pe romanii care aleg sa ramana in strainatate, "asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot" este esentiala.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Presedintele a participat la conferinta "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti".

Discursul sustinut de Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala):

Domnule Ministru,

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor,

In primul rand, bine ati venit! Doresc sa va felicit pe voi, tinerii initiatori ai acestui eveniment care aduce la un loc experti din diaspora si din tara si reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniu.

Sunteti un exemplu de profesionalism si seriozitate acolo unde ati studiat si unde va desfasurati activitatea, de initiativa si implicare, dar si de ambitie. Ati format o echipa si ati contribuit la crearea unei comunitati a tinerilor performanti din tara si din diaspora; ati construit organizatii care deja au un parcurs de mai multi ani si se bucura de recunoastere - ma refer la Liga Studentilor Romani din Strainatate si la Fundatia CAESAR.

Ati initiat acest proiect, SMART DIASPORA, care isi propune valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare si atragerea lor inapoi in tara. Toate acestea sunt, cred eu, dovada unui profund atasament fata de Romania. Tin sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti, pentru ca aduceti cu voi peste tot excelenta si performanta. Sunt convins ca veti avea aici, la Palatul Cotroceni, un dialog consistent din care se vor putea degaja raspunsuri la preocuparile diasporei, care sunt in buna masura si ale noastre, ale celor din tara.

Dupa cum stiti, Administratia Prezidentiala a inceput, in decursul ultimelor luni, discutii cu alte institutii, iar eu personal m-am intalnit cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din mai multe state europene. Avem acum si un consilier specializat in acest domeniu, care a studiat si a trait, ca voi, in strainatate si s-a intors acasa. Astazi, gazduim evenimentul de fata la Palatul Cotroceni ca un gest simbolic, dar si ca o continuare a acestor primi pasi intr-un demers mai amplu.

Obiectivul nostru pe termen lung este o relatie puternica a societatii romanesti si a statului roman cu diaspora, benefica in ambele directii. Ea presupune pe de-o parte capacitatea de a valorifica potentialul strategic al diasporei romanesti, ca punte de legatura cu celelalte state, iar, pe de alta parte, presupune a sti clar ce anume suntem datori sa facem pentru diaspora, noi, cei de-acasa.

Convingerea mea este ca potentialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci cand a trai si a munci in strainatate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrangere; atunci cand romanii din diaspora vor avea optiunea sa se intoarca, stiind ca si acasa munca lor este recunoscuta si rasplatita; si atunci cand vor simti ca autoritatile au grija si se preocupa de ei, oriunde s-ar afla.

Doamnelor si domnilor,

Pe acest fond, cred ca trebuie sa gasim, prin efort comun, raspunsuri la trei intrebari majore. Prima este cum transformam "exodul creierelor", asa numitul fenomen brain drain, din pierdere intr-un castig pe termen lung pentru Romania. Cum facem ca tinerii nostri de valoare, specialistii, profesorii, medicii, cercetatorii, economistii, dar si toti cei care muncesc serios, indiferent ce meserie au, care pleaca din tara sa se si intoarca la un moment dat. Citesc si eu, ca si dumneavoastra, rapoarte si statistici absolut ingrijoratoare despre numarul celor care pleaca anual. Dar dincolo de asta, ma gandesc la acesti oameni, unii proaspat iesiti de pe bancile scolii, la inceput de drum, altii deja cu experienta, care sunt gata sa ia calea strainatatii, lasand acasa familia, parintii, copii.

Ma gandesc si la cei de aici. Suntem cu totii responsabili, astfel incat cei vulnerabili, copiii ramasi singuri sau batranii fara ajutor, sa nu sufere din cauza lipsei de sprijin, iar diferitele institutii trebuie sa colaboreze pentru a interveni acolo unde este nevoie. Cred in responsabilitatea si capacitatea Romaniei de a gasi pe termen lung solutii pentru ca fiecare cetatean sa poata avea un parcurs profesional si personal de succes in tara, sau sa aiba oportunitatea de a ramane legat de Romania, cu posibilitatea de a reveni oricand. Pentru ca cei plecati sa-si doreasca sa se intoarca acasa va trebui sa asiguram conditiile si climatul necesar reintegrarii lor.

Cu alte cuvinte, sintetizand toate acestea, prima intrebare cheie este cum transformam asa numitul "brain drain" in "brain regain". Stiu ca dumneavoastra, initiatorii manifestarii de astazi, aveti un set de propuneri foarte concrete in acest sens. Mai ales in contextul in care am lansat ieri ideea unei largi consultari pe tema educatiei, cred ca una dintre problemele care poate fi rapid rezolvata, daca exista vointa, e legata de recunoasterea diplomelor si echivalarea studiilor, in sensul de a optimiza mecanismele din acest proces. Cateva mii de tineri pleaca anual la studii in strainatate, iar experienta pe care o pot aduce inapoi in tara, dupa absolvire si uneori dupa o perioada de activitate profesionala in afara, este foarte valoroasa.

A doua intrebare este ce facem pentru romanii care aleg sa ramana in strainatate, cum ii reprezentam si cum le asiguram drepturile, cum ii mentinem conectati cu tara, implicati si interesati, cum ii sprijinim sa-si pastreze identitatea. In acest context, asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot al romanilor din diaspora este esentiala. Inca de la inceputul anului, dupa consultarile pe care le-am avut aici, la Cotroceni, partidele politice s-au angajat sa introduca votul prin corespondenta. Sper ca pana la finalul acestei sesiuni parlamentare sa-si onoreze promisiunea si va asigur ca urmaresc subiectul cu foarte multa atentie.

Pe de alta parte, discutia este una mai larga, despre forta cetatenilor in democratie si despre diaspora ca interlocutor puternic si respectat al institutiilor statului roman si al clasei politice. Intarirea mecanismelor democratice, incurajarea participarii si competitiei politice vor constitui argumente in plus pentru intoarcerea acasa.

In fine, a treia intrebare este cum sprijinim si incurajam diaspora romaneasca sa se transforme intr-o voce mai puternica a Romaniei in lume. Cum ne consolidam prezenta si ne aparam valorile, dar si interesele, la nivel global, cu ajutorul si prin implicarea acestei resurse extraordinare pe care o reprezinta milioanele de romani din toate colturile lumii? Compatriotii nostri sunt plecati si reprezinta cartea de vizita a Romaniei peste hotare, ei sunt ambasadorii culturii si traditiilor romanesti acolo unde locuiesc. Si ca oricarui ambasador, cred ca avem datoria de a le da, noi insine, un mandat simbolic, dar mai explicit, despre felul in care pot promova si sustine Romania, chiar de la distanta. Imaginea Romaniei in lume se construieste cu fiecare din gesturile, actiunile si vorbele lor.

Doamnelor si domnilor,

In incheiere as vrea sa incepem sa ne uitam mai atent si la cealalta fateta a faptului ca Romania are o diaspora atat de insemnata mai peste tot in Europa si in multe tari din lume.

Dincolo de pierderea pe care plecarea atator si atator oameni de valoare, tineri, dinamici, cu initiativa o reprezinta pentru Romania, contributia pe care ei o au si o pot avea in continuare la dezvoltarea tarii noastre este extraordinar de importanta si greu de cuantificat.

Rezervorul de expertiza pe care acestia il aduc, cunostintele si contactele pe care le-au dobandit, curajul de care au dat dovada si pe care il demonstreaza zi de zi, fac din romanii de peste granita o sursa de inspiratie si un punct de sprijin de care Romania are mare nevoie. Potentialul strategic al diasporei se manifesta nu doar in raport cu tara mama, ci si cu statele in care se afla comunitati mari de romani. Acestea sunt o resursa de crestere economica, dezvoltare, dar si de participare civica acolo unde traiesc. Vocea lor ar trebui sa fie mai clar auzita inclusiv pe plan local, acolo unde traiesc si formeaza minoritati importante.

Cred ca romanii din strainatate trebuie sa fie constienti de forta pe care o au si de faptul ca, atunci cand isi unesc eforturile, aspiratiile, creativitatea si inteligenta, sunt mai puternici, in beneficiul tuturor, romani si straini deopotriva.

Inainte de a incheia, doresc sa ii indemn pe mai tinerii nostri compatrioti, care au initiat acest eveniment, ca peste tot unde intalnesc alti romani sa poarte cu ei spiritul de echipa, colaborare, unitate si solidaritate, mai ales in acele proiecte care sunt si in folosul Romaniei.

Va felicit inca o data si va doresc mult succes!