Poet de curte al familiei Ceausescu pe vremea comunismului, Vadim Tudor s-a facut remarcat si prin influenta in anturajul echipei Steaua Bucuresti, dar si prin prezenta in anturajul scriitorului Eugen Barbu, un exponent al aripii dure din Securitatea ceausista.

Corneliu Vadim Tudor la votFoto: Agerpres

Dupa 1990, Vadim a fondat imunda revista Romania Mare, unde a calcat in picioare sute de personalitati ale vietii publice prin calomnii si insulte ramase mai mereu nepedepsite. Primele campanii de presa au fost indreptate impotriva liderilor partidelor de Opozitie de la acel moment, Corneliu Coposu si Ion Ratiu, adica adversarii noii puteri politice instalate la Bucuresti dupa Revolutia din 1989.

Vadim a calomniat politicieni, ziaristi, oameni de cultura, si intelectuali care indrazneau sa critice orientarea ex-comunistilor grupati la putere in jurul lui Ion Iliescu.

Un moment definitoriu pentru conduita publica a lui Vadim este condamnarea comunismului de catre Traian Basescu. Cand presedintele din acel moment al Romaniei a citit in Parlament declaratia in 2006, Vadim Tudor a facut un circ urias in sediul legislativului, urland si agitand pancarte insultatoare la adresa lui Basescu si a unor semnatari ai declaratiei de condamnare a comunismului.

Pe valul popularitatii data de revista, Vadim si-a construit in 1991 si partidul nationalist si xenofob Romania Mare, iar punctul maxim al carierei sale politice a fost finala alegerilor prezidentiale din 2000, cand a fost invins de Ion Iliescu in turul 2. Dupa ce i-a invins in turul 1 pe candidatii dreptei farimitate (Mugur Isarescu si Teodor Stolojan), aparitia lui Vadim Tudor in turul doi impotriva lui Ion Iliescu a determinat o mobilizare masiva la vot a populatiei impotriva sa, drept pentru care a pierdut in fata candidatului PSD la o diferenta mare (66,8% vs. 33,2%).

Vadim Tudor a incercat sa scape de eticheta de antisemit si sa-si tempereze discursul violent anti-maghiar in ultima parte a vietii sale politice. In 2004 a incheiat un contract de consultanta politica cu firma israeliana Arad Communications. Acestea au fost mai degraba alibiuri, modalitati de camuflare a laturii sale xenofobe, asa cum raspundea de pilda acuzatiilor ca este antimaghiar cu faptul ca Iuliu Furo era deputat in Parlamentul Romaniei din partea PRM.

Vadim a ajuns si europarlamentar in 2009, beneficiind de popularitatea crescuta a lui Gigi Becali, care se inscrisese in partid. Ulterior, cei doi politicieni extremisti s-au certat.

PRM-ul condus de Vadim a sprijinit in Parlament guvernul PDSR din 1992-1996 (Guvernul Vacaroiu), o formula ce a ramas in istorie sub denumirea "Patrulaterul rosu": PDSR (actualul PSD), PRM, PUNR si PSM.

De remarcat insa si faptul ca Vadim a semnat in calitate de presedinte al PRM celebra "Declaratie de la Snagov" (21 iunie 1995), acord parafat de toti liderii partidelor parlamentare din Romania, care atesta acordul fortelor politice fata de strategia nationala pentru pregatirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Opera poetica a lui Vadim Tudor (nascut in 1949) a fost un considerata mediocra de criticii literari.

Poezie de Corneliu Vadim Tudor, închinată Elenei Ceaușescu, sotia dictatorului Nicolae Ceausescu:

Urare de iarna

Este fiica prea iubita

A acestui brav popor

De luceferi strajuita

Si de steagul Tricolor

E Elena Ceausescu

Suflet nobil si vibrant

Mama buna, om politic

Si prestigios savant

Inteleapta-i este fapta

Nazuind spre viitor

Tot cu cinste sta in dreapta

Marelui conducator.