Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, cu privire la criza refugiatilor din Europa, ca "exista alte forme prin care tarile care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea", iar "Romania e solidara si cu ceilalti membri din UE si intr-o masura care se va arata pe parcurs si prin tranzit". "Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista, noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni", a insistat seful statului, aratand ca "foarte multa lume crede ca primirea migrantilor inseamna locuri de cazare". "Nu despre asta vorbim, noi daca primim imigranti nu ii primim in regim de hotel, ci ni-i asumam (...), ei trebuie integrati in societate", a aratat Iohannis.

Seful statului a fost intrebat luni, in cadrul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni, ce va face Romania daca la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) de la Bruxelles se va decide implementarea cotelor obligatorii de refugiati, iar Klaus Iohannis a amintit ca a avut duminica o discutie cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in care "am atins evident aceasta chestiune".

"Cred ca incet-incet tematica cotelor obligatorii va disparea, fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Sa se ia o decizie, nu conteaza in care forma, in UE care redeschide falia intre Est si Vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit. Exista alte forme prin care tarile care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data pornind de la solidaritate, Romania e solidara si cu ceilalti membri din UE si intr-o masura care se va arata pe parcurs si prin tranzit. Noi am facut o oferta chiar foarte generoasa pentru relocarea celor 40.000 de imigranti despre care s-a vorbit in iunie", a declarat Iohannis.

"Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista, noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face, ramane sa stabilim, trebuie sa exista discutii, un plan al Guvernului pentru a veni cu propuneri. Noi participam la actiuni Frontex, daca ni se cere participam la intarirea granitelor externe ale UE, putem participa in multe alte proiecte", a mai aratat el.

Intrebat totodata daca o decizie privind refugiatii nu ar trebui luata in Parlament, Iohannis a aratat ca "este posibila o consultare a Parlamentului, dar nu e uzuala, presedintele nu trebuie sa ceara niciun mandat pentru a reprezenta Romania in Consiliul European". "Miercuri, voi merge in Parlament si voi aborda si aceasta chestiune", a precizat Iohannis.

Presedintele Iohannis a mai insistat ca Romania nu conditioneaza acceptarea migrantilor de aderarea la spatiul Schengen. "Nu cred ca dosarele de migratie si Schengen trebuie amestecate", a spus el.

Seful statului a mai aratat ca nu sustine ideea ca persoanele private sa gazduiasca migranti. "Foarte multa lume crede ca primirea migrantilor inseamna locuri de cazare. Ar fi foarte usor sa se gaseasca mii de locuri de cazare. Nu despre asta vorbim, noi daca primim imigranti nu ii primim in regim de hotel, ci ni-i asumam. Trebuie scolarizati, sa invete limba romana, ei trebuie integrati in societate. Societatea nu e undeva pe sus si asteapta, societatea suntem noi, trebuie sa mearga intr-o localitate, sa fie acceptati, sa isi gaseasca locuinte pe banii lor, locuri de munca. Nu vrem sa cream noi cazuri sociale. Partea cu cazarea e doar un prim detaliu mai degraba logistic. E vorba insa de integrarea lor in societate si aici trebuie sa recunoastem ca mai avem multe de invatat", a afirmat Iohannis.

Alte declaratii ale lui Klaus Iohannis cu privire la criza refugiatilor:

(Considerati ca Romania a fost nedreptatita pentru ca nu i s-a permis intrarea in Schengen?) Cred ca mai multora le-a venit ideea sa urmareasca ce s-a intamplat la granitele externe ale spatiului Schengen. Nu cred ca putem sa punem chestiunea in termeni de nemeritat sau in alte categorii emotionale, dar cred ca putem cu totii sa constatam ca el nu functioneaza de facto. Spatiul Schengen e nefunctionabil in momentul de fata. Aceasta chestiune va face obiectul unei discutii in CSAT, am inclus aceasta chestiunea pe ordinea de zi a CSAT.

(Junker a cerut ca Romania sa accepte cota de 6.000 de imigranti?) A fost o discutie doar intre noi doi, mai degraba informala, si nu se face sa spun eu ce a spus dl Juncker. Nu s-a discutat despre un numar de imigranti, ci pe principii, abordari, solidaritate, si in ansamblu a fost o discutie foarte buna pentru ambele parti.

(E dispusa Romania sa plateasca o cota din PIB?) Nu. E o falsa abordare si nu a aparut in discutiile pe care le-am avut, de a sanctiona tarile care nu primesc cota. Stiu ca au fost unele afirmatii, probabil sub un impact emotional puternic. UE nu se bazeaza pe sanctiuni, ci pe solidaritate si colaborare, iar despre sanctiuni nu a fost vorba in discutia de aseara.

(In calitate de comandant suprem al Armatei, s-au luat masuri speciale?)Romania nu e sub presiune acum. E un aspect foarte interesant, acei migranti nu vor in Romania, ei vor in alta parte. Romania nu e in spatiul Schengen si pentru ei suntem marginali. Dar asta nu ne absolva de o analiza foarte profunda si serioasa. In ce priveste fortele armate, nu cred ca e cazul sa intram in vreo logica a panicarii sau orice altceva, nu e nevoie de o pregatire sau dislocare suplimentare.

(Cat de serios si credibil vi se pare un stat membru NATO si UE cand spune ca nu poate integra decat 1.785 de refugiati?) Mi se pare foarte serios si sincer. Puteam sa spunem primim si 10.000, dar nu puteam sa-i gestionam. O logica simpla imi spune ca am face bine sa crestem capacitatea Romaniei in domeniu, fiindca problema demografica exista si la noi si odata si odata va trebui sa raspundem la aceasta chestiune.

(Nu ar trebui sa creasca Romania proportional numarul refugiatilor? Sunt imigranti sau refugiati?) Cred ca sunt si refugiati si imigranti. Este clar ca daca noi am oferit cele 1.700 de locuri ele sunt folosite toate, si atunci trebuie sa ne punem serios problema cum ne aratam solidaritatea. Dar aceasta chestiune exact esenta discutiei pe care o vom purta la CSAT.

(Despre cancelarul Austriei si propunerea de sanctionare pentru cine nu accepta cotele de refugiati) Cred ca fost putin emotionat cand a facut aceasta afirmatie, cu trenuri blocate la granita, cu aflux imens de refugiati. Nu trebuie sa punem pe cantar chiar toate afirmatiile de acest tip.