Presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa comenteze acuzatiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, dar a precizat ca orice forma de plagiat trebuie respinsa.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Intrebat de HotNews.ro daca Gabriel Oprea poate ocupa in continuare pozitia de vicepremier, in conditiile multitudinii de acuzatii de plagiat legate atat de teza sa de doctorat cat si de lucrarile pe care le-a coordonat, Iohannis a raspuns: "Daca doriti, pot sa va raspund la modul general. La modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui".

Insa, "daca dorim sa revenim la principiile de integritate si la meritocratie, e clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata evident de comunitatea academica care are caderea si instrumentele sa verifice aceste chestiuni dar si de societate cand vine vorba de politicieni", a spus Iohannis.

O ampla analiza sub semnatura Emiliei Sercan publicata de HotNews.ro a dezvaluit ca premierul interimar din iulie 2015 - Gabriel Oprea, acum vicepremier, a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Plagiatul a fost confirmat si de o analiza separata realizata in nume personal de catre profesorul Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei - deci si din subordinea premierului interimar de atunci Gabriel Oprea - a decis in timp record de la sesizare ca Gabriel Oprea nu a plagiat.

Aceeasi institutie a infirmat, in urma cu 3 ani, primul plagiat al unui premier roman. CNE a sustinut ca Victor Ponta nu si-a plagiat teza de doctorat, desi CNATDCU si Universitatea din Bucuresti au concluzionat in doua analize separate ca Victor Ponta a plagiat. Ministerul Educatiei a luat de fiecare data in considerare verdictul CNE, nu al celorlalte institutii.

Citeste si: