Avocatii fostului primar al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, au solicitat luni, in cadrul sedintei de judecata la Tribunalul Harghita, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, excluderea unor probe din rechizitoriu, informeaza Agerpres.

Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc trimis in judecata de DNAFoto: Agerpres

Avocatii fostului primar au sustinut ca unele interceptari s-au facut fara respectarea prevederilor legale, iar mai multe declaratii de martor au fost luate in afara cadrului procesual, cu incalcarea dreptului la aparare a inculpatului.

'Am invocat nelegalitatea administrarii unor mijloace de proba, in special interceptarile efectuate in baza mandatelor emise de Inalta Curte, in baza legii sigurantei nationale, niste vicii la interceptarile efectuate pe baza mandatelor emise de Tribunalul Bucuresti si anumite declaratii de martor care au fost luate cu incalcarea dreptului la aparare a inculpatului. Sunt chestiunile care se discuta, de regula, in procedura de camera preliminara. La acest moment, judecatorul trebuie sa verifice daca rechizitoriul este regulamentar intocmit si daca urmarirea s-a realizat in conditii de legalitate', a declarat presei avocata Sonia Almas, unul dintre aparatorii primarului din Miercurea Ciuc.

Aceasta a sustinut ca rechizitoriul nu permite realizarea unei aparari efective, intrucat procurorul a modificat starea de fapt pe masura efectuarii urmaririi penale.

'Practic, ceea ce am criticat noi este faptul ca acest rechizitoriu stufos, asa cum a fost prezentat inculpatului, (...) nu ne permite, in continuare, sa realizam o aparare efectiva pentru ca situatia s-a modificat pe masura efectuarii urmaririi penale. Practic, ne-a fost prezentata o stare de fapt la inceput, judecatorii de drepturi si libertati s-au pronuntat, in sensul ca aceasta stare de fapt nu prea intruneste elementele constituitive ale unei infractiuni si apoi, in mod corelativ, procurorul a schimbat, de fiecare data, stare de fapt', a mai spus avocata Sonia Almas.

Aparatorii primarului demisionar Raduly Robert Kalman solicita remedierea neregularitatilor din rechizitoriu si eliminarea unor probe despre care sustin ca au fost nelegal administrate.

La randul sau, avocatul Szasz Ferenc, care il apara pe viceprimarul Szoke Domokos, inculpat in acelasi dosar, a invocat mai multe exceptii fata de probele administrate si cu privire la actul de sesizare a instantei.

'Tribunalul trebuie sa se pronunte cu privire la exceptiile noastre invocate fata de probele administrate in cursul urmaririi penale si cu privire la neregularitatile actului de sesizare, pe care noi l-am invocat', a declarat presei avocatul Szasz Ferenc.

Magistratii Tribunalului Harghita vor lua o decizie legata de solicitarile avocatilor in data de 21 septembrie.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman, si-a dat demisia din functie in iunie, dupa ce a fost trimis in judecata de DNA, intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu.

Primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, respectiv Szoke Domokos, au fost suspendati din functie in data de 14 mai, prin ordine ale prefectului Harghitei, Andrei Jean Adrian, potrivit legii, dupa ce fata de cei doi s-a dispus masura arestului la domiciliu, in dosarul in care sunt acuzati de abuz in serviciu.

Cititi aici care sunt acuzatiile DNA la adresa celor doi, asa cum le-au prezentat procurorii in aprilie.