Inspectori militari rusi vor examina activitatea militara in Elvetia si Romania in perioada 14-17 septembrie, a anuntat Serghei Rijkov, reprezentant al Centrului national rus pentru reducerea amenintarii nucleare, relateaza portalul Sputnik, citat de Mediafax.

"Din 14 pana in 17 septembrie, grupul de inspectori rusi va realiza o inspectie intr-o regiune elvetiana, in cadrul Documentului de la Viena din 2011 privind masurile de incredere si securitate", a declarat oficialul rus.

Potrivit lui Rijkov, aceasta inspectie incearca sa defineasca anvergura activitatii militare declarate in regiunea respectiva, pe o arie de 15.000 de kilometri patrati, sau sa confirme absenta oricarei activitati militare care in mod normal ar trebui anuntata oficial.

O alta inspectie va avea loc in Romania, unde specialistii rusi vor obtine informatii privind activitatea militara a diviziilor romane mobilizate si privind exercitiile militare HISTRIA-2015.

Arhitectura europeana de securitate include mai multe acorduri privind dezarmarea, controlul armamentului si masurile de incredere in domeniul militar.

Documentul de la Viena din 2011 prevede un vast schimb de informatii privind fortele armate, proiectele de aparare sau bugetele militare. Statele membre ale Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) impartasesc date privind anumite tipuri de activitati militare, invita observatori si organizeaza inspectii.